Hoppning
10 november 2021 12:48
Ridsportplus

”Har man bara ridit trestjärniga tävlingar innan har man inget på ett OS att göra”

Klar åsiktTrots tidigare kritik mot förslaget blev treryttarsystemet verklighet OS 2021. Lagen som tidigare bestått av fyra ryttare där det sämsta resultatet i varje lag strukits bestod nu av tre och många menar att systemet satte stor press på både hästar och ryttare. En som varit öppet kritisk är Henrik von Eckermann, nybliven trea på världsrankingen.

”Har man bara ridit trestjärniga tävlingar innan har man inget på ett OS att göra”
Treryttarformatet rörde upp rejält med känslor på årets OS. Nu sätter vår svenska ryttarstjärna Henrik von Eckermann ner foten ordentligt i frågan. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Jag förstår att det ökar spänningen och att tävlingarna blev lättare att följa, kanske framför allt för de som inte är så insatta i sporten. Men vi måste hitta ett system där vi skyddar våra hästar.

Även om han inte tror på fullständigt ändrade regler räknar han med förändringar till Paris.
– Vi ryttare försöker ha en dialog om det hela och få fram det vi tycker är bäst för hästarna.

Behövs hårdare kvalregler

Han menar att det största problemet i dag är att ekipage kan kvala till OS utan att vara redo för den utmaning en OS-bana innebär.
– OS det ska vara det bästa av det bästa, är man inte där så får man träna vidare. Har man bara ridit trestjärniga tävlingar innan har man inget på ett OS att göra. Man kan inte kvala på en så pass låg nivå och sen tro att det ska gå bra på ett OS. Det är inte fair mot hästarna.

Henrik von Eckermann vill se hårdare kvalregler, även om det innebär färre länder i tävlingen.
– Vi kommer aldrig kunna ha noll procent olyckor i vår sport, det är trots allt levande djur vi jobbar med, men vi måste undvika skador så långt det går.

Lagpress ställer till det

Henrik skulle också gärna se att ekipagen blir uteslutna efter 12 fel. Det går inte att bortse från det ansvar ryttarna känner som del i ett OS-lag, menar han. Att utgå kan ses som något självklart, men när du står mitt på banan är beslutet inte lika lätt att ta.

– Efteråt är jag övertygad om att de flesta som haft en skitrunda inser att de borde gått ut i stället. Om man ska vara ärlig, har du fler än 12 fel blir placeringen ändå ointressant. Att utgå i det läget är mer juste mot hästarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden