Hoppning
6 augusti 2021 12:02

Sverige regerade i lagkvalet

OS i TokyoSverige vann fredagens kval till lagfinalen i hoppning på OS i Tokyo. Precis som tidigare under mästerskapet levererade de tre svenska ekipagen rundor i världsklass.

Sverige regerade i lagkvalet
Peder Fredricson och All In vid OS i Tokyo 2021. Foto: FEI/Christophe Tanière

Det svenska laget bestod av nyblivne silvermedaljören Peder Fredricson/All In, Malin Baryard Johnsson/Indiana och Henrik von Eckermann/King Edward.

Trion höll ihop det och kunde som enda lag avsluta kvalet på 0 fel.

Sverige fick startnummer tolv av 19 startande lag. Den utmanande banan bestod av 14 hinder och 17 språng. Ekipagen slapp vattengraven denna gång, det är troligt att denna sparas till lördagens final.

Liksom i tidigare klasser fanns en trippelbarr med i en kombination, nu med en längd på 190 cm och som inhopp på trekombinationen, 5A, följt av ett rättuppstående, 5B, på 158 cm två galoppsprång efter.

De första ekipagen hade svårt både att klara tiden och hindren, och det blev tydligt att tiden kommer att bli utslagsgivande. Första att klara det var startnummer 3, värdnationens Daisuke Fukushima, som dock fick två nedslag.

Enrique Gonzalez och Chacna, Mexiko, klarade de tekniska svårigheterna utmärkt i en jämn, stadig rytm. Han tog lite extra tid på sig, men var felfri på hinder och gick över mållinjen med 1 tidsfel.

Fabian Sejanes och Emir, Argentina, började stabilt, men krafterna tröt lite på slutet och det kom ett nedslag på sista linjen och 3 tidsfel.

Optiska svårigheter

Liksom tidigare klasser hade hindren en del optiska svårigheter när det gäller färger och form. Kanske var det detta som gjorde att Sverigebaserade Bruce Goodin, Nya Zeeland, och Danny V fick några grova nedslag. Det blev totalt 17 fel.

Shane Sweetnam gjorde sin första start på detta OS för sitt Irland. Han och Alejandro fick problem med trekombinationen där skimmeln tappade ner ett ben i trippelbarren och sedan trasslade sig genom hela linjen. Det fortsatte med märkliga språng med en spänd och överhoppande häst. På hinder 10 kraschade ekipaget, efter att ha trampat av sig en sko tidigare, och gick omkull. Därmed har Irland ett uteslutet ekipage.

Frankrikes Simon Delestre och Berlux Z gjorde också sin första start detta OS. De gjorde en väl avvägd runda, om än med lite långa vägar. Det blev felfritt på hinder men 1 tidsfel och jubel i det franska teamet.

51357797350_4263227419_k
Henrik von Eckermann och Kind Edward i Tokyo. Foto: FEI/EFE/Kai Försterling

Henrik von Eckermann och King Edward visade stark och fin hoppning och klarade trekombinationen med glans. Valacken snuddade några hinder, ryttaren valde en lite längre väg men blev första felfria i denna klass – en kanonstart för svenska laget.

Laura Kraut var först ut i USA:s lag tillsammans med Baloutine hittade ingen optimal rytm genom banan. Det blev ett nedslag.

Storbritanniens Holly Smith och Denver tillhör dem som gick in på OS-arenan i Tokyo för första gången. Hon tog den lite kortare vägen mot hinder 12, men där blev det ett bakbensfel. Det blev totalt 4 fel.

Bra start för Brasilien

Brasiliens Marlon Modolo Zanotelli och Edgar M levererade en snygg och väl avvägd runda och blev det andra felfria ekipaget.

Regerande Europamästarekipaget Martin Fuchs och Clooney 51, Schweiz visade fin hoppning även om det blev en liten touch på sista hindret, dock utan att det föll. Men även här blev det 1 fel för tid.

Belgiens Pieter Devos tillhörde också dem som galopperade in på OS-arenan för första gången. Hans Claire Z såg väldigt fräsch ut och visade spänst och kraft genom hela banan. Felfritt på hinder men 1 tidsfel.

Tysklands Andre Thieme/DSP Chakaria kämpade sig igenom och slutade på 1 tidsfel.

Sista ekipaget i första rundan var Hollands Willem Greve/Zypria S visade snärt och spänst till en början, men bommarna trillade på slutet och det blev 13 fel.

Efter första ekipaget i varje lag låg Sverige i delad ledning tillsammans med Brasilien.

I andra rundan fortsatte tiden vara en utmaning, och det är troligt att flera av lagen helt enkelt valde att ta ett tidsfel eller två i stället för nedslag.

Mexikos andraekipage uteslöts efter att ha vägrat ut sig på muren.

Irland uteslutet

Irländska underbarnet Bertram Allen kom aldrig till start och därmed är Irland uteslutet ur tävlingen.

Japans Koki Saito och Israels Teddy Vlock kom inte heller till start.

51356785126_29bf227bf0_k
Malin Baryard Johnsson i sitt femte OS tillsammans med en Indiana i toppform. Foto: FEI/EFE/Kai Försterling

Efter pausen var Frankrikes Penelope Leprevost först ut. Tillsammans med hingsten Vancouver de Lanlore visade hon en stilsäker runda, men ekipaget räckte inte riktigt över trippelbarren. Det blev 5 fel.

Indiana i storform

Malin Baryard Johnsson och Indiana visade återigen fantastisk hoppning och samspel. Ryttaren lugnade det energiska stoet med rösten några gånger under banan, men det blev helt utan fel.

USA:s Jessica Springsteen slutade på 4 fel. Storbritanniens 22-årige Harry Charles hade inte sin bästa dag på jobbet och slutade på 16 fel.

Brasiliens andreryttare Pedro Veniss slutade på 5 fel och därmed var Sverige i ensam ledning.

Schweiz inbytte Bryan Balsiger tackade för förtroendet genom att leverera en stensäker felfri runda, vilket innebar att nationen nu låg tvåa med 1 fel.

Israels Teddy Vlock med Amsterdam 27 fick flera nerslag och kraschade sedan in i hinder nummer 9. Enligt uppgift ska häst och ryttare har klarat fallet okej. 

Belgien väl med

Belgiens Jerome Guery och Quel Homme de Hus gjorde en runda i världsklass med riktigt fina språng, men fick ett tidsfel. Belgien var väl med efter två ekipage med enbart 2 fel.

Tysklands Maurice Tebbel visade att nationen vill vara med i medaljfajten och gick i mål med 2 tidsfel, vilket gav Tyskland totalt 3 fel efter två ekipage.

Siste ryttaren i andra rundan var Hollands Marc Houtzage/Dante, hästen frös till lite mot den spektakulära muren utan stöd, men hoppade. På sista linjen blev anridningen mot kombinationen inte optimal och en bom föll.

Japan och Israel uteslöts ur tävlingen då deras tredje ekipage inte kom till start.

Egyptens Mouda Zeyada red ambitiöse, 10-årige Galanthos SHK. Hästen kämpade på men räckte inte riktigt till och ekipaget slutade med tre nedslag, och totalt 29 fel för Egypten. Argentina låg snäppet före med totalt 27 fel.

Frankrike till final

Frankrikes sista ekipage, Mathieu Billot och Quel Filou 13 gjorde också en kämparinsats och hästen såg trött ut i slutet av banan. Det blev 8 fel och klart för final för Frankrike.

Peder Fredricson och All In gjorde allt rätt och var felfria. Det innebär att Sverige vinner kvalet och har fördelen att starta sist i lördagens lagfinal.

Individuella OS-guldmedaljören Ben Maher och Explosion W gick ut sist för Storbritannien och slutade på 4 fel vilket gav Storbritannien 20 fel totalt och en säkrad finalplats.

Rodrigo Pessoa och Carlito´s Way 6 skulle knyta ihop säcken för Brasilien. Det var första gången ekipaget startade i Tokyo och hästen verkade inte trivas fullt ut. Det blev ett stopp på muren och några nedslag. Dessutom tickade tiden i väg. Totalt 20 fel, vilket fick Brasilien att tappa placeringar. De kommer dock vidare till finalen.

Schweiz Steve Guerdat, individuell guldmedaljör vid OS i London 2012 lotsade Venard de Cerisy snyggt runt banan med ett resultat på 4 fel och säkrad finalplats med totalt 10 fel.

Belgiens Gregory Wathelet och Nevados S lade 2 fel till Belgiens resultat som blev totalt 4 fel.

Tyskland tvåa i kvalet

Tyske världsettan Daniel Deusser/Killer Queen gjorde en välbalanserad och väl avvägd runda som gav 1 tidsfel. Tyskland slutade på totalt 3 fel och en andra plats i kvalet.

Kvalets sista ekipage, Hollands individuella OS-bronsmedaljör Maikel van der Vleuten och Beauville Z visade inte samma fina hoppning och fick två nedslag ganska tidigt. Och Holland klarade precis att ta sig till lagfinal, som nummer 9 i kvalet.

Argentina, Holland, Brasilien, Storbritannien, Frankrike, USA, Belgien, Schweiz och Frankrike gör alltså Sverige sällskap i lagfinalen.

Lagfinalen hoppas i morgon, lördag, och då börjar lagen om på 0 fel. Placeringen i kvalet avgör startordningen, bäst i kvalet går ut sist.

Deltagande nationer

Argentina, Belgien, Brasilien, Kina, Tjeckien, Egypten, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Irland, Israel, Japan, Mexiko, Marocko, Nederländerna, Nya Zeeland, Schweiz, Sverige och USA.

Startlista

Resultat

Discovery+ sänder

Laguppställningar

Banskiss

Beskrivning av hindren

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden