Hoppning
4 augusti 2021 14:42
Ridsportplus

Silver-Peder: ”Mycket snabbare omhoppning än i Rio”

OS i TokyoDet var en lättad Peder Fredricson som mötte pressen efter den historiska OS-finalen där inte mindre än tre svenskar gick för medalj. Läs vad silvermedaljören, förbundskaptenen Henrik Ankarcrona och de andra ryttarna säger här.

Silver-Peder: ”Mycket snabbare omhoppning än i Rio”
Peder Fredricson och All In gjorde det igen. Foto: Kimc.nu By Ateni

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var en lättad och nöjd Peder Fredricson som pratade med Ridsport efter svenskarnas fantastiska insats med tre svenskar till OS-final, vilket resulterade i att han själv försvarade sitt silver från Rio med All In. Lite surt var det för Henrik von Eckermann som precis missade medalj med King Edward medan Malin Baryard Johnsson red in på femte plats.

– Jag tyckte att jag fick till en väldigt bra och snabb runda, men det var så små marginaler och idag var det inte min dag. Det var Bens dag, sa Peder Fredricson och syftade på guldmedaljören Ben Maher.
– Jag såg inte hans runda och kan inte säga vad det var som skiljde, men även om jag hade sett honom är jag inte säker på att jag hade tagit honom. Jag hade min plan och höll den – marginalerna som var kan man inte riktigt räkna med.

Dagens final skiljde sig en del från OS i Rio 2016, fortsatte Peder Fredricson.
– Det är ett nytt format som vi får utvärdera efteråt, men jag tycker att det har varit fantastisk sport så här långt – och fantastiskt med tre svenskar i OS-finalen. Banbyggaren är suverän och sporten går framåt. Om man jämför den här omhoppningen med Rio gick det så mycket snabbare. Vi var ungefär lika många till omhoppning då, men här gick det mycket snabbare, sa silvermedaljören, som kände med sina lagkamrater som hamnade precis utanför pallen.

– Jag tycker lite synd om mina lagkamrater. Jag känner verkligen för dem med de prestationerna de har gjort, och jag hade gärna sett dem bredvid mig på pallen, sa Peder Fredricson.

Det var också en tagen förbundskapten som pratade med Discovery+ efter svenskarnas fantastiska insats med tre svenskar till OS-final.
– Jag är ganska tom just nu. Jag är fantastiskt stolt över alla – det vi levererade här idag som nation är utanför allt annat. Alla tre hade som mål att stå på pallen och till och med att ta guld, att vara så här nära visar hur tajt den här sporten är. Vi gjorde vad vi kunde, sa Henrik Ankarcrona till Discovery+.

Han kommenterade även Peders medalj, och att han gjorde silverrundan med All In precis som i Rio för fem år sedan.
– Att kunna leverera så med samma häst igen, det är helt enastående. Det ligger otroligt mycket tid och jobb – och mycket blod, svett och tårar bakom. 

”Hon hoppar helt makalöst bra”

Malin Baryard Johnsson är även hon tömd efter dagens prestationer.
– Det känns lite tomt. Jag får till en grundomgång som är näst intill perfekt och i omhoppningen gör jag vad jag kan. Samtidigt vet jag att med de ekipage som är med så får jag det svårt i den här omhoppningen. Det är dessvärre några av världens snabbaste ekipage och jag visste att risken för det här fanns, sa hon till Svenska Ridsportförbundet efter finalen.

– Jag gick in i omhoppningen och red så fort jag kunde i stort sett. Jag får till en väldigt bra runda. Men det räckte inte idag. Det är skitsurt förstås. När man får till såna rundor som jag får så tycker man nästan att man är värd en medalj. Men vi är inte lika snabba som de här ekipagen, hur snabbt vi än försöker rida.

De andra var lite för bra idag, fortsätter Malin Baryard Johnsson.
– Jag är självklart väldigt, väldigt nöjd med min insats. Hon hoppar helt makalöst bra. Vi har verkligen prickat formen. Idag var hon också strålande att rida. Jag hade bara hoppats att de andra inte var lika bra som de var.

Att Sverige går in som guldfavoriter i lagtävlingen är inte att ta i för mycket. Malin Baryard Johnsson håller med:
– Det kan man väl lugnt säga, med tre stycken felfria här i finalen, det ser ju onekligen bra ut. Samtidigt får man inte glömma att våra hästar har gått dubbla rundor idag, så det är ju en nackdel såklart. Men jag tror att hästarna kommer återhämta sig bra, de är i väldigt bra form och vi har en vilodag imorgon.

– Vi sitter på tre väldigt kapabla hästar som gör det relativt enkelt ändå. Så vi får hålla tummarna några dagar till här, sa hon till Svenska Ridsportförbundet.

”Hästen kunde inte gjort det bättre”

Henrik von Eckermann var inte glad efter finalen.
– Det känns lite tungt nu. Men det får jag ta på mig själv, hästen kunde inte gjort det bättre. Jag var för långsam. Det finns inte så mycket mer att säga om det, sa han till Svenska Ridsportförbundet.

– Jag var bra på hinder ett-två-tre. Sedan hade jag ett galoppsprång för mycket till fyran, ett för mycket i svängen runt och ett för mycket till sista. Det kostade medaljen.

Besvikelsen är stor, men snart väntar lagfinalen. Henrik von Eckermann slickar såren och laddar om.
– Det är ju inte första gången, men det är klart att det är lite jobbigare med ett OS än med en vanlig tävling. Man vet vad som ligger bakom det här, allt jobb, allt som ska klaffa, och att sen vara så nära. Då förstår man att man är besviken.

– Det är som det är. Hästarna hoppar jättebra. Vi får ladda om för lagfinalen, eller lagkvalet. Först ska vi kvala också, sa han till Svenska Ridsportförbundet.

Texten uppdateras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Världsetta med knivskarpt fokus (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden