Sverige
19 juli 2018 07:00

Det här säger Peder Fredricson i sitt sommarprat

Sommar i P1Även om du har läst allt om Peder Fredricson får du överraskningar i hans sommarprat i dag. Ridsport har fått en förhandslyssning och hoppryttaren berättar bland annat om varför han visade film för H&M All In i ridhuset en längre tid och om hur stressen efter OS-silvret gav honom en panikångestattack.

Det här säger Peder Fredricson i sitt sommarprat
Peder Fredricson tillhör numera den exklusiva skara med sommarpratare i Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Lyssnaren för följa med Peder Fredricson genom hans liv och sommarpratet börjar med en stark upplevelse i barndomen som fick honom att inse att det alltid gäller att vara steget före när det gäller hästar.

Europamästaren tar med lyssnaren till galna upptåg i stallet och trädkojorna under barndomen -ofta tillsammans med sin bror Jens Fredricson. Livsresan fortsätter sedan till Flyinge där pappa Ingvar Fredricson var chef under många år. Peder Fredricson berättar om de spännande gästerna i köket, bland annat den amerikanske legendaren George Morris, och hur imponerad han var av OS-medaljen som hängde hemma hos klasskamraten Fredrik Jönsson, son till Jan Jönsson.

Hilly Trip, som Peder Fredricson gjorde sitt första OS med, har också en central roll i programmet och ryttaren skildrar på ett fint sätt att han fortfarande saknar henne.

Casanovas prislapp
Han beskriver också hur han och hans fru Lisen Bratt Fredricson träffades och hur han imponerades av hennes driv. Det avslöjas också hur stor prislappen var på Casanova, hästen som Lisen Bratt Fredricson red OS på och sedan sålde – en försäljning som la grunden till Grevlundagården och den stora verksamhet som paret har byggt upp där.

Hoppryttaren kommer också in på vilken vändning det blev när han fick sponsorkontraket med H&M, hur det fick honom att fokusera på att bli bättre för att ge något tillbaka till sina sponsorer.

Projektor i ridhuset
Hästägaren Astrid Ohlin finns också med i programmet och hyllas över att hon har varit med i både mot- och medgång. Historien om hur Peder Fredricson hittade All In är känd för de flesta, men har sin självklara plats i programmet. Men här får vi veta lite mer om valacken och hans speciella egenheter som bland annat fick Peder Fredricson att montera upp en projektor i ridhuset.

Allra mest personlig blir Peder Fredricson i slutet på programmet när han berättar om tiden efter OS-silvret i Rio 2016. Han berättar om stressen när allt fler ville träffa honom och bjuda in honom till olika arrangemang, ambitionen att finnas där för sin fru och sina tre barn, tävlandet och verksamheten hemma. Hur allt detta till slut gjorde att han det till slut blev ambulansfärd till sjukhus med en panikångestattack.

Bjuder på sig själv
En del historier har vi hört innan, andra är nya. Hoppryttaren bjuder på sig själv och episoder ur sitt liv som inte ens den mest hängivne supporten har hört eller läst innan. Kanske att den som är riktigt nördig vill veta ännu mer om exakt HUR han gjorde förvandlingen från en ganska ordinär hoppryttare på nationell nivå till den världsstjärna han är i dag.

Han pratar om den viktiga mentala träningen, hur han ändrade sina rutiner och såg till att verkligen ägna sig åt att bli en bättre ryttare, men här skulle nog de riktiga fansen vilja vet lite mer om de tekniska bitarna och teknikträningen, till exempel.

Men Peder Fredricsons sommarprat är fängslande, intressant och välproducerat. Även den som inte är ridsportintresserad har behållning av att lyssna på programmet.

Du kan kunna lyssna på Peder Fredricsons sommarprat utan musik i spelaren nedan.
Programmet sänds i sin helhet i P1 klockan 13. Det släpps som podd klockan 07.00.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Världsetta med knivskarpt fokus (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden