Hoppning
16 juni 2019 16:44
Ridsportplus

Hästägaren om sina stjärnsyskon: ”Tack och lov att inte jag sitter på”

Bakom kulissernaSamma pappa. Samma ägare. Guldhästarna All In och Indiana har mycket gemensamt. "Den största likheten mellan dem är att de båda är speciella," säger deras ägare Charlotte Söderström. I den här intervjun berättar hon också vem av de båda halvsyskon hon gärna gosar med och vem hon helst håller sig på avstånd i från.

Hästägaren om sina stjärnsyskon: ”Tack och lov att inte jag sitter på”
Läs om varför Indianas och All Ins ägare Charlotte Söderström aldrig skulle drömma om att själv rida sina superhästar. Foto: FEI/EFE/Kai Försterling/FEI / Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Charlotte Söderström är genom H&M sponsor till Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson sedan länge. Hon äger också två tredjedelar av den historiska OS-laget, All In och Indian – som dessutom har samma pappa och samma morfars far.
  – Det kan nog inte bli bättre än så här som hästägare. Det är overkligt, man får nypa sig i armen, sa hon i en intervju med Ridsport efter att hennes båda hästar med ryttare kammat hem dubbelvinsten på Global Champions Tour på Stadion i Stockholm 2019.

  Köpte ”Allan” först

  De båda superhästarnas pappa är Kashmir Van Schuttershof. All In var den som Charlotte Söderströms Stuteri Arch först köpte in.
  – Att Indiana hade en snarlik stam som ”Allan” var en stor anledning till att jag köpte in henne, berättade Charlotte Söderström efter prisutdelningen som fick hela arenan att koka.

  Hon tycker att de båda halvsyskonens största likhet är att de båda är speciella med riktiga egenheter. Båda är också riktiga enmanshästar.

  – Jag är inte den som sitter på någon av de här två hästarna, tack och lov.

  Introvert och flyktbenägen

  ”Allans” egenheter är välkända bland dem som följer hoppsport. ”Ena dagen är han nästan lite lat och nästa är han hundra kilometer i timmen åt andra hållet. Han är introvert, svår att få kontakt med och känslig både fysiskt och mentalt. Han är extremt flyktbenägen och slår på det här flyktbeteendet så fort han blir rädd. I början var han rädd för allt som rörde sig, speciellt ovanför hans huvud: flaggor, stora videoskärmar, snabba rörelser,” skriver Peder Fredricson i den bok han gav ut 2018.

  190615_shw_jennyschwielerstaaf_indianaimg_7279
  Halvsyskonen H&M All In och H&M Indiana vid framridningen under Grand Prix-hoppningen i Stockholm. Foto: Jenny Schwieler Staaf
  Charlottemalin
  Delad glädje är dubbel glädje. Charlotte Söderström och Malin Baryard Johnsson i mixade zonen direkt efter prisutdelningen i Stockholms Stadion 2019. Foto: Annelie Frank

  – Jag vill inte ens hålla i honom, konstaterar Charlotte Söderström som dock inte har någon kontakt med hästarna till vardags.
  – Den jag känner bäst av dem är ”Allan”. Han är gosig och mysig i boxen och man kan gå in till honom.

  Mycket power

  – Indiana håller jag mig dock helst ifrån. Henne vill jag gärna ha på lite håll. Det är en jättespeciell dam med mycket power.

  Även Malin Baryard Johnsson har flera gånger vittnat om Indianas explosivitet och starka vilja som kan ta sig uttryck på många sätt. Ekipaget verkar dock stortrivas med varandra och Malin Baryard Johnsson har flera gånger sagt att stoet är den bästa häst hon har suttit på.

  190407_ghs_rolandthunholm_charlottesoderstrom
  Charlotte Söderström följer ofta sina hästar på plats på de stora arenorna, som här på Scandinavium. Arkivbild: Roland Thunholm

  Kashmir Van Schuttershof är fader till flera Sverigebekantingar på hoppbanorna, bland annat Reveur de Hurtebise, Räven”, som länge tävlade av Malin Baryard Johnsson och sedan har haft mästerskapsframgångar tillsammans med Frankrikes Kevin Staut. Räven är numera pensionär.

  Även Irma Karlssons Ida van de Bisshop är e Kashmir Van Schuttershof som har totalt har över 220 avkommor listade som internationellt tävlande hos FEI.

  Läs Ridsports samlade rapportering om H&M All in.

  Läs Ridsports samlade rapportering om H&M Indiana.

  Fakta

  H&M All In

  Stambok: SBS.
  Kön: Valack.
  Född: 2006.
  Härstamning: e Kashmir Van Schuttershof u Fortune e Andiamo Z.
  Uppfödare: Bas Huybregts.
  Ägare: Stuteri Arch.
  Ryttare: Peder Fredricson.
  Meriter: Individuellt OS-silver i Rio 2016. Individuellt EM-guld och EM-silver i lag 2017, internationella GP-segrar – bland annat i Global Champions Tour i Stockholm. Individuellt OS-silver i Tokyo 2021. OS-guld i lag 2021.

  Fakta

  H&M Indiana

  Stambok: BWP.
  Kön: Sto.
  Född: 2008.
  Härstamning: e Kashmir van Schuttershof u Halifax e Animo’s Hallo.
  Uppfödare: W.Vanderlinden, Ruys van Turtelboom.
  Ägare: Stuteri Arch.
  Ryttare: Malin Baryard Johnsson.
  Meriter: VM-silver i lag 2018, internationella topplaceringar i GP-hoppningar. Femma individuellt på OS i Tokyo 2021, OS-guld i lag 2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Världsetta med knivskarpt fokus (15)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden