Boktips
5 september 2018 12:05

Peders bok släppt – läs ett stycke och se bilder här

Peders historiaPeder Fredricsons bok finns nu i handeln, några veckor tidigare än planerat. Här kan du ta dig en första titt på några av bokens alla bilder och läsa ett stycke om den så väldigt speciella guldhästen All In.

Peders bok släppt – läs ett stycke och se bilder här
Peder Fredricsons bok har precis släppts. Foto: Marcus Erixson

Peder Fredricsons bok, kort och gott namngiven efter ryttaren själv, skulle egentligen släppas först den 21 september. Men, Peder är som bekant snabb och likaså är hans bok – redan nu finns boken att köpa.

I boken, utgiven av förlaget Max Ström och skriven med Lisen Lindahl, berättar Peder om sin långa resa från barnsben fram till mästerskapsmedaljer. Den som gillade Peders program i ”Sommar i P1” lär inte bli besviken – här bjuds läsaren åter med in guldryttarens värld på samma vis och får se en lång rad bilder från både bakom kulisserna och tävlingsbanor.

Egs-180815-0665-1

Peder delar med sig otaliga minnen i stort och smått, allt från hur han som liten hellre lekte med hunden Bessies valpar än att läsa läxor och hur han första gången träffade sin mästerskapsmedaljör Hilly Trip (då ägd av Ridsports Christel Behrmann), till rysaren om när All In slet sig på tävling och blev skadad.

Det hela toppas förstås med en riktig gåshudsberättelse – om hur drömmen om EM-guld långsamt dog när All In än en gång fick kolik just före mästerskapet och om känslan när Peder slutligen fick stå på pallen som bäst i Europa.

Utdrag ur boken

När det här stycket tar vid har 7-åriga H&M All In kommit till Grevlunda för första gången:

”Nu började vår resa tillsammans, den som jag älskar att få göra med alla hästar. Den som handlar om att utveckla hästen, om att bygga upp den ömsesidiga respekten; få se hur hästen växer både fysiskt och psykiskt. Jag ville ge All In alla de erfarenheter han behövde för att kunna ta sig hela vägen till Rio. Det fanns inga garantier att vi skulle lyckas. Men jag ville verkligen inte att något skulle gå snett på vägen. Hade jag vetat då vad jag vet idag – känt till vilka problem vi båda skulle behöva tackla längs vägen – så vet jag ärligt talat inte om jag hade vågat tro på planen.

Utan mitt team på Grevlundagården, med min groom Malin Henlöv i spetsen, är det inte ens säkert att All In hade levt idag. Han är en av de svåraste hästar vi haft i stallet, väldigt speciell att hantera och rida.

All In är en häst full av ytterligheter. Ena dagen är han nästan lite lat och nästa är han hundra kilometer i timmen åt andra hållet. Han är introvert, svår att få kontakt med och känslig både fysiskt och mentalt. Han är extremt flyktbenägen och slår på det här flyktbeteendet så fort han blir rädd. I början var han rädd för allt som rörde sig, speciellt ovanför hans huvud: flaggor, stora videoskärmar, snabba rörelser.

När jag red honom till en början kunde jag nästan inte lägga på skänkeln, då stack han bara iväg. Efter ett tag lärde han sig vad mina hjälper betydde och jag kunde börja utbilda honom. Det svåra med All In är samtidigt det som gör honom så exceptionellt bra. Därför vill jag inte jobba bort hans nerv, jag vill ha kvar lite av hans flyktinstinkt just för att han ska fortsätta vara reaktionssnabb och explosiv.

Han lever ju på sina instinkter, det är också de som får honom att hoppa fantastiskt. Jag känner av honom hela tiden. Jag vill försöka få honom att behålla sin personlighet genom att inte utsätta honom för alltför mycket stress, samtidigt som jag behöver kunna rida honom på ett fungerande sätt. Om han till exempel inte vill gå under en flagga på framridningen för att han är rädd för den tvingar jag honom aldrig att gå under den, då hoppar jag hellre fram på ett annat hinder längre bort. För när det väl är dags vet jag att han alltid gör sitt jobb inne på banan.

Det handlar om ömsesidig respekt för han vet att jag jobbar med honom och då jobbar han med mig. Jag ber honom aldrig om mer än jag känner att han är villig att ge.”

Foto: Marcus Erixson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Världsetta med knivskarpt fokus (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden