Hoppning
14 februari 2018 13:00
Ridsportplus

Peder: ”Kärleken till hästar har hela tiden varit mitt driv”

Konstnärlig hoppfantomEn ryttare kan vara bra och nå resultat. Men så finns det ryttare som tar sig upp ytterligare en nivå. Till mästarnivå.
Det har Peder Fredricson gjort – och det handlar om känsla och detaljer. Här berättar han mer om det.

Peder: ”Kärleken till hästar har hela tiden varit mitt driv”
Vi talar med Peder Fredricson  om att ta steget upp till mästarnivå Foto: Lotta Bergman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vi talar med Peder Fredricson om att ta steget upp till mästarnivå.

  Många pratar om att du har en speciell känsla för hästarna. Kan du beskriva den?
  – Jag tycker väldigt mycket om hästar och det är den kärleken som hela tiden varit mitt driv. Viljan att lyssna på varje individs unika personlighet. Det är den som gjort att jag orkat ta hela den långa vägen som nu lett till medaljerna och Jerringprisen.
  – Ju bättre det har gått, desto mer har jag verkligen vågat lita på min känsla. Det har inneburit att jag kunnat hålla mitt system och att hästarna vet vad som förväntas av dem. Om man blir osäker och ändrar på något är risken alltid att hästen också blir osäker och det påverkar den naturligtvis.

  Du talar om ditt system vid tävling. Hur ser det ut?
  – Under förutsättning att jag inte har alltför tidigt startnummer rider jag fram min häst och går sedan banan. Jag memorerar allt men jag skriver också ner vägar och antal galoppsprång på en liten lapp. Sedan tittar jag gärna på de första startande för att se om min analys av banan stämmer. Därefter sitter jag upp och hoppar fram. Efter det sitter jag gärna av igen, korrigerar utrustningen, går till sidan och koncentrerar mig och tänker igenom hur jag ska rida. Sedan sitter jag åter upp och är redo för att rida in på banan.

  Hur påverkar din känsla för hästarna vardagsarbetet med dem?
  – Jag känner hela tiden av hur hästen rör sig och beter sig under den dagliga träningen.
  – Jag skulle aldrig rida med musik i öronen eller prata i telefon. Det är hästen jag rider som jag lyssnar på, man måste vara hundra procent närvarande.

  Vad gör det möjligt för dig att vara så fokuserad?
  – Jag har ett helt team, med min hustru Lisen i spetsen, som sköter allt på gård och i stall. Jag behöver inte längre klippa gräsmattor eller köra traktor, det har vi and­ra som gör. Jag kan jobba med de grejor som jag behöver.
  – På så sätt får jag också tid att vara riktigt noggrann med mina hästar och använda den kunskap jag skaffat mig under alla år. Jag har lärt mig en hel del om skoning, foder, natural horsemanship, hästhälsa, sadlar. Allt eftersom olika problem har uppstått med hästarna har jag läst på, använt mig av experters kunskap och testat.

  Peder Fredricson, H&M Christian K, Rolex Grand Prix
  Peder Fredricson rider de allra största tävlingarna – här med Christian K. Foto: Kit Houghton/Rolex

  Du rider nu nästan enbart på de största tävlingarna. Vad betyder det för din framgång?
  – Jag har kunnat jämföra mig med de bästa varje vecka. Det vet alla i branschen, att man blir aldrig bäst i gruppen. Så det utbyte jag har med andra ryttare är värt mycket. Under frukosten på hotellen och i kaffepauser vid tävlingsarenan diskuterar jag gärna med ryttare som Marcus Ehning, Lorenzo de Luca, Kent Farrington och Phillippaerts-gänget. Vi snackar detaljer och ger varandra råd. Det utbytet är värt jättemycket. Man måste kunna ta till sig andras kunskap.

  Du själv som idrottsman, hur sköter du din kropp?
  – Jag utövar yoga varje morgon och efter ridpassen stretchar jag. Mina ryggproblem är borta, också tack vare att Peter Eriksson kommer hit varje fredag och markarbetar fyra av de hästar som inte är med på tävling den veckan. Hans jobb är ovärderligt och det sparar min rygg. Slippa saker ger rätt fokus …

  Jag behöver inte längre klippa gräsmattor eller köra traktor, det har vi andra som gör. Jag kan jobba med de grejor som jag behöverPeder Fredricson

  Fakta

  I detalj: En konstnärlig hoppfantom

  Namn: Carl Peder Fredricson.

  Ålder: 46 år.

  Bor: Grevlundagården, Vitaby, på Österlen.

  Familj: Hustru Lisen, sönerna Karsten, 13, Hjalmar, 10, Bill, 3.

  Aktuell: Fick sitt andra Jerringrpris vid Idrottsgalan i Globen.

  Äter helst: Lax från Bures Fisk.

  Tittar på: Min utsikt från fönstren över Hanöbukten. Man kan nästan se till Åhus.

  Inspireras av: Idrottare på högsta nivå. Det är intressant att uppleva hur mycket gemensamt vi ryttare har med andra idrottare, inte minst drivet och målen.

  Skulle helst vilja äta middag med: Mina barn om tio år.

  Oanad talang: Måla tavlor, fast det kanske många redan känner till. 

  Expandera

  Denna text publicerades första gången den 25 januari, i Ridsports pappersutgåva nummer 2-2018.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Världsetta med knivskarpt fokus (15)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden