Boktips
29 juli 2018 07:00

Recension: Brightmares ultimata träningsjournal

AmbitiösÄr du en person som vill analysera, strukturera och planera din och din hästs träning? För du kanske träningsdagbok men tycker att du vill ha ett system som ger dig mer överblick? Då tillhör du målgruppen för Brightmares ultimata träningsjournal.

Recension: Brightmares ultimata träningsjournal
Är det den ultimata träningsjournalen? Ridsport har kollat upp. Foto: Kajsa Ekedahl

Brightmares ultimata träningsjournal är spiralbunden i A4-format, med spiralen högst upp. Den är alltså tänkt att hänga i t ex sadelkammaren, och spiralen är öppningsbara så du kan flytta om ordningen mellan sidorna, ta bort eller lägga till sidor hur du vill. Tanken är god, men samtidigt blir detta förvirrande när du har den i handen och ska bläddra igenom den. Du får vända och vrida och det är svårt att hålla koll på vilket håll som är framåt och vilket som är bakåt.

Innehållet i journalen är ambitiöst. Tanken är att journalen ska täcka ett halvår. Med hjälp av frågor och formulär gör du en ganska ingående analys av både din häst och dig själv. Du lägger även upp en målplanering där du sätter upp dina stora mål och sedan bryter ner dem till delmål. Utifrån nulägesanalysen och målen kan du sedan göra detaljplaneringar ner till de dagliga passen. Det finns även utrymme för utvärdering och reflektion. Genom att göra nya analyser av häst och ryttare med jämna mellanrum kan du stämma av dina resultat. Analyserna är uppbyggda så att de hjälper dig att se objektivt på din häst, och kan lämpligen göras tillsammans med t ex en tränare.

Journalen öppnar upp för stor bredd när det gäller aktiviteter och målområden. Den fungerar för tävlingsryttare, men även för dem som har helt andra mål med sin ridning, till exempel trickträning eller att arbeta med att få en trygg och trevlig ridhäst i skog och mark.

Stor detaljrikedom

Omfånget och detaljrikedomen kan nog få olika personer att reagera olika. För en del kan det nog kännas som nästan oöverstigligt att fylla i allt – för andra är det troligen härligt att få nörda ner sig riktigt i träningen. Ett bra tips kan nog vara att fundera över vilka bitar som är viktigast för dig – var ska du börja? Sedan kan resten följa med efterhand, eller inte alls.

Brightmare förlag har ju tidigare gett ut inspirationsböcker om ridning, och även i journalen finns en del sådana element. Bland annat finns det inspirationstips och ett inspirationsbingo för att hjälpa dig de dagar när motivationen inte är på topp. Här finns utrymme även för precis alla typer av anteckningar som rör din häst – även t ex kassabok, veterinärjournal och utrymme för kontaktlistor.

Ultimat om den varit digital

Är det då den ultimata träningsjournalen? Jag anser att innehållsmässigt är den kanske inte helt där, men ändå ganska nära. Men jag kan verkligen inte förstå varför den är gjord i pappersform. Hela formatet skulle fungera betydligt bättre digitalt. Om den hade varit digital, och dessutom haft en koppling till någon typ av träningsapp som loggar dina pass – då hade den varit ultimat!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden