Hästliv
22 februari 2017 12:30
Ridsportplus

Harry och Snowman – sevärd hästdokumentär på Netflix

Såg du möjligtvis världscupfinalen på Scandinavium 1982?
Då har du med egna ögon sett huvudpersonen i den amerikanska hästdokumentär som nu gör succé på Netflix.
Ridsports Cecilia Lönell har sett filmen om Harry och Snowman.

Harry och Snowman – sevärd hästdokumentär på Netflix
Tillsammans vann de inom två år USA:s Grand Prix-championat, inklusive GP-finalen på de klassiska tävlingarna i New Yorks Madison Square Garden. Snowman och de Leyer blev rikskändisar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den amerikanska hoppsportens sanna askungesaga ”Harry and the Snowman” är flerfaldigt prisbelönad på olika filmfestivaler. Sedan en tid tillbaka finns den att se också för svenska netflixkunder.

    Dokumentärer från hästvärlden har fått ett rejält uppsving den senaste tiden. SVT:s serie Ryttareliten och filmen ”Guldläge” om Peder Fredricsson är två exempel. I april har ännu en film premiär, den om Peders häst H&M All In. Och här om året gjorde långfilmen Jappeloup, om guldmedaljören från OS 1988,  succé i Frankrike.

    Dokumentären om de Leyer och Snowman hade premiär i USA förra året. Mer film om ekipaget kan vara på gång. Filmbolaget MGM har nämligen köpt filmrättigheterna till bästsäljaren om Harry och Snowmans karriär:  ”The Eighty-Dollar Champion – Snowman The Horse that Inspired a Nation”, skriven av Elizabeth Letts 2011.

    Holländaren Harry de Leyer, som red världscupfinalen i Göteborg 1982 på egna uppfödningen Dutch Crown, kom efter andra världskriget som ung fattig invandrare till USA tillsammans med sin fru. Snowman (1948-1974) var en häst som de Leyer räddade från en slakttransport och köpte för 700 kronor.  Skimmeln tros dessförinnan varit arbetshäst och dragit en plog. Han köptes för att bli snäll skolhäst på den exklusiva flickskola där de Leyer var tränare.

    Tillsammans vann de inom två år USA:s Grand Prix-championat, inklusive GP-finalen på de klassiska tävlingarna i New Yorks Madison Square Garden. Snowman och de Leyer blev rikskändisar. Skimmeln utsågs två år i rad till Årets häst i USA, i konkurrens med dåtidens elit.

    I netflixdokumentären medverkar den nu åldrige Harry själv, hans familj och två andra legender – George Morris och Rodney Jenkins. Jenkins räknades på 70- och 80-talet som en av världens främsta ryttare. Han tränade Harry i samma veva som han red i Göteborg 1982. Det framgår inte i filmen, men George Morris berättar i sina egna memoarer ”Unrelenting” att de Leyer hade en viktig roll hans tidiga karriär då han förmedlade hästen Sinjon xx, som 1960 vann OS-silver med George i Rom.

    Förutom färska intervjuer är dokumentären om Harry och Snowman byggd på journalfilmer från amerikanska hopptävlingar på 50- och 60-talet, nyinspelade scener som gjorts som om de vore journalfilm, och klipp från familjen de Leyers egna hemmafilmer.

    Filmen beskriver hur han 1956 åkte till en auktion för att köpa skolhästar till sin arbetsgivare. På grund av en punktering kom han fram först när auktionen nästan var slut. De hästar som inte var sålda skulle gå direkt till slakt. Snowman stod redan på en slakttransport när de Leyer fick ögonen på honom, bad att han skulle lastas av och betalade 700 kronor för honom. Kort därefter sålde Harry skimmeln till en kund. Tre gånger rymde skimmeln tillbaka till Harry genom att hoppa ut ur hagen och springa hem. Efter tredje rymningen tog Harry tillbaka hästen som han nu insett faktiskt kunde hoppa.

    Inte bara ekipagets utan också de Leyers egen livshistoria är fascinerande. Barnens porträtt av sin berömde far är inte enbart smickrande. Journalfilmerna ger en mycket intressant tillbakablick i hoppsportens utveckling. I en av scenerna barrerar Harry en av sina söners hästar på en framridning, något som på den tiden var tillåtet.

    Filmen är producerad av Sverigebekantingen Karin Reid Offield, som äger dressyrhingsten Lingh som en period var stationerad på Flyinge. Tyvärr är textningen inte helt fackmässigt gjord, men som avspeglas av festivalpriser och positiva recensioner i USA är filmen klart sevärd.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden