Sverige
5 maj 2018 15:58

Häst död efter olycka vid sjö – ryttare varnas

UppdateradEn olycka vid en sjö under lördagen slutade så pass illa att en häst avlivades. Nu varnar räddningstjänsten och veterinär tillsammans för att rida på platsen.

Häst död efter olycka vid sjö – ryttare varnas
Hästen mår efter omständigheterna bra. Bilden har inget samband med artikeln. Arkivbild: Vigonira/Istock

Det otäcka olyckan i dag skedde vid Saxtorpssjöarna i skånska Kävlinge kommun, en populär sjö för såväl människor som djur.  Hästen, som sjönk ner i botten, satt så hårt fast att den inte kunde räddas. Ryttaren ska ha ridit intill sjön, på en kant eller slänt, när marken gav sig.

Räddningstjänst Syds inre befäl Mattias Sköld berättar mer:
– Det är sandigt på platsen och hästen sjönk så pass att bara huvudet och ena sidan var ovanför ytan. Vi gjorde allt vi kunde med styrkor både från Löddeköpinge och den från Genarp som är specialist på djurräddningar, men hästen satt så hårt fast i botten att vi inte kunde få upp den. Slutligen fattade veterinären beslut om avlivning och det hela är en tragisk olycka.

Andra varnas

Det finns inga uppgifter om personskador och enligt räddningstjänsten var ägaren med under räddningsarbetet. Platsen, där det enligt uppgift är vanligt att rida, är nu avspärrad med band. Räddningstjänsten ska arbeta vidare tillsammans med markägaren och även informera närliggande ridskola.

Även veterinärstationen har gått ut med en varning på Facebook, där de beskriver botten som kvicksand.
– Det är ganska vanligt att rida där i eller vid vattnet, och därför går vi snabbt ut med varningen så att det inte händer igen, meddelar Distriktsveterinärerna Flyinge.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden