Sverige
13 februari 2017 19:00

Häst trampade igenom i nybesiktigad trailer – avlivades

Trailern hade underhållsfritt golv och var nybesiktigad. ńndå trampade 4-åringen rakt igenom och fick avlivas på grund av skadorna. ”Jag vill varna andra hästägare och be dem att kolla sin trailer en extra gång” säger Mikael Nolin.

Häst trampade igenom i nybesiktigad trailer – avlivades
Olyckan skedde plöstligt när Mikael Nolin körde hem från en tävling. (Trailern på bilden har inget samband med artikeln)

Mikael Nolin, tränare, ryttare och domare i hoppning, var på väg hem från Flyinge med en 4-åring när olyckan var framme. På motorvägen trampade hästen plötsligt genom golvet med bakbenen.
– Det gick så illa att han fick avlivas på djursjukhuset. Det var öppet rakt in till lederna över kotorna bak, så det fanns inget att göra, säger Mikael Nolin.

Han tränade hästen åt ett par kunder och tillsammans har de kommit överens om att berätta om händelsen för att varna andra. Mikael hoppas att det leder till att andra hästägare tänker till och kontrollerar sina trailers en gång extra.

Nybesiktigad och servad på verkstad
Trailern var knappt sju år gammal när olyckan inträffade i december. Golvet, som var utlovat som ”underhållsfritt” och att ”hålla livstid”, var enligt Mikael av komposit med honeycomb och gjuten gummimatta.
– Många trailers säljs som underhållsfria. Just då känns det skönt, säger Mikael som önskar inte fler invaggas i falsk trygghet och inte tar för givet att golvet under en gjuten gummimatta är i gott skick.

Han konstaterar att trailern visserligen hade några år på nacken, men den var servad enligt konstens alla regler på verkstad och hade inte använts särskilt mycket. Dessutom hade släpet bara två månader tidigare varit inne på besiktning och fått grönt ljus. Mikael vill gärna uppmärksamma andra på att besiktning inte är en garanti.
– Folk måste få veta det här med besiktningen. Det är svårt att veta om de kollar golvet eller inte, och det verkar som att vissa kollar medan andra inte gör det. Alla hästägare borde se till att ta sig en titt på sin trailer.

SKA TRAILERGOLV KOLLAS VID BESIKTNINGEN? LÄS EXPERTENS SVAR HÄR.

Själv hade Mikael ingen som helst föraning om vad som skulle hända. Han hade själv lastat hästen och han är än i dag säker på att han inte kände någon som helst svikt i golvet när han gick in i trailern. Hästen stod lugnt och stilla, ända tills olyckan plötsligt hände.
– Det var bara pang bom. Som en blixt från klar himmel, säger Mikael.

Ansvarsförsäkringen täckte inte
Sedan olyckan har Mikael försökt att reda ut det hela, men utan resultat. Han har varit i kontakt med försäljaren, som enligt Mikael slog ifrån sig och nu har slutat att sälja hästsläp. Den nuvarande agenturen hade inte hört talas om golvtypen och har numera aluminiumgolv i sina trailers.

För att göra saken värre för ägarna som förlorade sin häst fick de inte någon egentlig ersättning, då de inte hade försäkrat upp hästen sedan han var föl och eftersom Mikaels ansvarsförsäkring i företaget inte täckte olyckan.
– Släpet var ju servat på verkstad och räknades fortfarande som relativt nytt. Försäkringsbolaget menar på att jag inte gjort har något fel och därför täcker inte ansvarsförsäkringen i det här fallet. Jag hade alla försäkringar och allt på plats, ändå hjälpte det inte mina kunder i det här läget. Om du har en ansvarsförsäkring, kolla extra noga vad den täcker och inte. I det här fallet var vi oskyddade utan att veta om det.
– Jag och hästägarna är inte ovänner och vi vill gå vidare, men vi vill inte att det här händer någon annan. Vi vill inte heller hänga ut någon, men vi önskar att folk tar sig en funderare. Det är därför vi berättar vad som hände.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden