Sverige
15 november 2017 10:46

Hästägare förbjuds ge hästar giftiga örter som fångbehandling

Egen behandlingLänsstyrelsen har förbjudit en kvinna i Medelpad att ge sina hästar giftiga örter. Detta efter att hon har använt det som behandling mot fång.

Hästägare förbjuds ge hästar giftiga örter som fångbehandling
Kvinnans verkning orsakade lidande enligt veterinär och hovslagare. Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Nu har Länsstyrelsen förbjudit den kvinnliga hästägaren i Medelpad att ge sina hästar giftiga växter och örter, skriver SVT Nyheter Västernorrland. Därtill måste hon enligt länsstyrelsen ordna veterinärvård åt sina hästar om de är sjuka och likaså ska hästarnas hovar tas omhand av hovslagare. Hästägaren får dessutom inte verka, raspa och sko.

Det var en veterinär och en annan person som larmade länsstyrelsen om saken. Kvinnan har gett minst en av sina hästar olika örter och växter som behandling mot fång. Bland dem finns svinmålla, som klassas som giftig av bland andra SVA. Därtill har hon barfotaverkat hästar. Detta ska enligt en hovslagare ha orsakat lidande hos en häst och enligt en veterinär  har hästens tidigare skada förvärrats av den felaktiga verkningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden