Sverige
11 februari 2016 15:23

Hästägare sätter press på JO

Tidigare i vintras berättade Ridsport om Ingela Ekelund som JO-anmälde Jordbruksverket gällande tilläggsregistrering för importerade hästar. Många håller med henne och nu har mer än 120 skrivelser landat hos Justitieombudsmannens som protest mot de nya hästpassreglerna.

Hästägare sätter press på JO
Vissa hästägare behöver inte oroa sig över tilläggsregistrering, medan andra får lägga både tid och pengar på att ordna saken.

– Ju mer jag läste, desto mer insåg jag att jag tolkade förordningen på ett helt annat sätt än Jordbruksverket har gjort. Efter en mailväxling där jag inte tycker att jag fick något bra svar bestämde jag mig för att JO-anmäla. Det finns ju inga garantier för att JO tar upp ärendet, men jag hoppas de gör det så frågan kan prövas av en utomstående, sa Ingela Ekelund till Ridsport för en dryg månad sedan.

ATL berättar nu att det ännu är oklart om Justitieombudsmannen kommer att ta upp hennes anmälan av Jordbruksverket till granskning. Anmälan har föredragits hos JO och härnäst ska det bedömas om den ska prövas.

Ingela Ekelund backas upp av många hästmänniskor i landet. Flera har reagerat på Jordbruksverkets tolkning av regelverket och de ökade kostnaderna för berörda hästägare. Efter att Ingelas anmälan till JO har uppmärksammats på Facebook har det kommit in mer än 120 skrivelser till JO och som stödjer hennes anmälan, skriver ATL.
– Ja, det är helt otroligt och roligt, säger Ingela Ekelund till tidningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden