Sverige
26 juni 06:23

Hästägare tveksamma till digital rådgivning från veterinärer

VeterinärvårdNästan hälften av alla hästägare vet att det finns digital veterinärvårdsrådgivning för hästar, men bara 14 procent av dem använt tjänsten. Det visar en undersökning som ett försäkringsbolag har gjort.

Hästägare tveksamma till digital rådgivning från veterinärer
Enligt försäkringsbolaget finns det många fördelar med digital veterinärvårdsrådgivning. Foto: Istock

Det är försäkringsbolaget Agria som har gjort undersökningen. Den visar att var femte hästägare inte kan tänka sig att använda en app för digital veterinärvårdrådgivning.

Med hjälp av digital veterinärvårdsrådgivning kan hästägare få råd när det gäller enklare skador som kan behandlas hemma i stallet, eller hjälp att boka in besök på en klinik vid allvarligare skador.

”Jag är övertygad om att allt fler kommer att upptäcka fördelarna med digital veterinärvårdsrådgivning om de tar steget över den första tröskeln och provar. Det handlar inte om att ersätta den vanliga veterinären utan är ett komplement vid enklare skador som kan både spara tid och pengar vid snabb rådgivning av erfarna hästveterinärer”, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Hög kännedom

Kännedomen om digital veterinärvård är hög i hästvärlden där nära hälften av hästägarna säger sig känna till en digital veterinär-app. Trots det är det bara 14 procent av hästägarna som har kontaktat en veterinär via en app.

”I viss mån kan det handla om en generationsfråga och vana vid ny teknik, men jag tror också att det gäller att bygga förtroende och kunskap om hur enkel och tillgänglig tjänsten är för att förstå nyttan med den,” säger Agnes Fabricius i pressmeddelandet.

En fördel med digital veterinärvårdsrådgivning är att appen är tillgänglig för djurägare i hela landet och har långa öppettider, det går snabbt att få en bokad tid och tjänsten är kostnadsfri att använda för försäkrade hästar.

Vanliga diagnoser

De vanligaste diagnoser hos hästar som fått digital veterinärvårdsrådgivning via Agria Vårdguide är hältor och problem i rörelseapparaten, hud, päls och öron samt mage och tarm. Men även råd om sårvård och hosta har getts via appen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden