Sverige
18 september 2020 09:54
Ridsportplus

Hästar blir bytesvaror och skickas från stall till stall

UPPDATERAD 29/9 – Rätten att byta hästAtt köpa häst med bytesrätt innebär en trygghet för landets ridskolor. Men det betyder också att vissa hästar får vandra runt från stall till stall. Hästar som ingen vill ha. Ridsport går på djupet i frågan och tittar på en händelse med ett prickigt sto som fått resa fram och tillbaka.

Hästar blir bytesvaror och skickas från stall till stall
Ridskolor vill ha bytesrätt vid köp av lektionshästar. Men då riskerar hästarna att skickas från stall till stall när ingen ridskola vill ha dem. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det här är historien om en prickig häst, som får bli symbolen för alla hästar som skickas från ställe till ställe.

Det prickiga stoet föds på Irland 2009, men vem som fött upp henne och vad hon gjort de första tio åren av sitt liv kan vi bara spekulera i, eftersom det pass som följer med henne när hon kommer till Sverige är tillverkat 2019. Hon har flera ärr på bogen och har utvecklat ett mycket stort flyktbeteende i vissa situationer.

Ridskolahastarna_19
Ingen kunde rida den prickiga hästen när hon kom till sin nya ägare och i dag visar hon ett starkt flyktbeteende. Foto: Sandra Nordin Johansson

Stoet säljs av en irländsk hästhandlare till en svensk dito i maj 2020. Stoet har då en notering i sitt nytillverkade pass om att hon är vaccinerad i Danmark i februari 2020. Den svenska hästhandlaren uppger att hon köpt stoet från Irland.

Fakta

Rättelse

Säljaren av den prickiga hästen i Ridsport nr 15, hästhandlaren Jenni Sunnanväder, dementerar att hästen varit i Tyskland innan den kom till Sverige och säger att hästen inte gjorde tre resor till Mellansverige, det var två. Köparens uppgift om att hon fick tillbaka samma häst som inbyteshäst är därmed fel, enligt Jenni Sunnanväder, som också påpekar att hon inte sett några skador som tyder på att hästen misshandlats. I övrigt står ord mot ord mellan säljare och köpare.
Artikeln har uppdaterats i enlighet med ovan dementier från säljaren.

I maj 2020 får en ridskoleägare i Mellansverige se en annons på hästen och hon fastnar direkt.
− Hästen beskrevs som att vem som helst kunde rida den och att den passade verksamhet och ridskola, säger ridskoleägaren, som vi kallar för Åsa eftersom hon bett om att få vara anonym.

− Hästen såg jättefin ut på filmen i annonsen och jag ville slå till direkt, men fick beskedet av hästhandlaren att hästen redan var såld.− Hästhandlaren sade också att om den köparen inte betalade så skulle hästen vara min.
Och så blev det.

Ridskolahastarna_13
I efterhand har ridskoleägaren upptäckt att hästhandlaren som sålde det prickiga stoet i flera fall förekommit i tingsrätten. Foto: Sandra Nordin Johansson

Fick bestämma sig snabbt

Åsa erbjöds hästen men var tvungen att bestämma sig snabbt, eftersom flera ryckte i den. När hon ändå skulle få en häst transporterad från södra Sverige passade hon på att köpa en till. Extrahästen Åsa hade köpt var både mager och halt, och hade eksem. Den prickiga var däremot sig lik från filmen, men med en skillnad. Den var inte ridbar.
− Den första som satt upp åkte av direkt, och det gjorde även en instruktör, som blev sjukskriven en vecka.

Hästen beskrevs som att vem som helst kunde rida den och att den passade verksamhet och ridskola.

Hästarna var köpta med bytesrätt, men när Åsa ville använda sig av den var det enligt henne plötsligt inte lika lätt att få tag i säljaren. Till slut skickade Åsa ändå tillbaka hästarna. Den prickiga hästen var därmed tillbaka hos hästhandlaren, som efter många om och men sade att en byteshäst var på väg.

Efter ytterligare turer slutade det hela med att Åsa hämtade tillbaka de hästar som hon fortfarande ägde, eftersom hon inte fick några inbyteshästar.

Ridskolahastarna_06
Det prickiga stoet har fått en ny chans. Hon är nu trygg i sin flock hos Annika Gustafsson Lif – som aldrig tidigare träffat på en häst med så stort flyktbeteende. Foto: Sandra Nordin Johansson

Har fått en ny chans

Extrahästen behandlas av veterinär och dess öde är oklart. Men den prickiga hästen har fått en ny chans. I somras skickades hon till Annika Gustafsson Lif, som bland annat arbetar med problemhästar.
− Jag hade fått höra att den inte gick att rida, men jag hade inte förstått hur rädd den var. Jag har aldrig sett en häst med så mycket flyktbeteende i sig, säger Annika som berättar att de första promenaderna var en ständig väntan på att stoet skulle bli skrämt och fara iväg.

Efter mycket små steg framåt har det prickiga stoet en månad senare gått att sadla, men Annika Gustafsson Lif har ännu inte suttit upp.
− När vi skulle sadla ville hon bara springa. Nu har hon förstått att hon inte kommer att dö när hon blir sadlad, men hon får ett hårt uttryck i ansiktet.

Någon historik följde inte med hästen, men ärren på bogen berättar att den kan ha blivit misshandlad.
− Samtidigt finns filmen på henne där hon blir riden på Irland. Den filmen visar att någon en gång gjorde ett bra jobb, som någon annan har sabbat.

De var så undernärda att jag började gråta när de kom ut ur lastbilen.

Den prickiga hästen kommer nu att få stanna hos Annika Gustafsson Lif.
− Hon är trygg i sin flock här, och som jag ser det är valet att antingen låta henne vara kvar här eller avliva henne.
− Det är så hemskt att höra hur det kan gå till med byteshästar. De som håller på så saknar empati helt, och att dessutom upprepa det gång på gång, det är obegripligt, säger hon.

Fakta

Skadade och nya hästar kostar

70 000 lägger en genomsnittlig ridskola med 15–35 hästar kronor per år i behandlingskostnader.

6–12 månader tar det innan en ny häst är fullt inne i verksamheten, vilket innebär en kostnad på 35 000–50 000 kronor exklusive inköp.

Källa: Agria

De misslyckade affärerna och transporter fram och tillbaka har kostat ridskoleägaren Åsa 150 000 kronor.
− Det är så fruktansvärt att tänka på de här vandringshästarna som åker runt. Men nu slipper just den här hästen åka runt mer. Och jag råder alla att kolla upp säljarna, understryker hon.
– Nu vet jag att denna säljare har ett antal domar mot sig i tingsrätten, liksom flera pågående fall.

Eva-netterberg-3-200902-rt
”Seriösa hästhandlare vill hästens bästa” säger RRO:s ordförande Eva Netterberg som gärna ser en kvalitetsmärkning av hästhandlare. Foto: Roland Thunholm

Inbyteshästen fungerar inte i verksamheten

En annan ridskola i Mellansverige har just fått sin tredje inbyteshäst från en hästhandlare, och inte heller den fungerar i verksamheten. Den har sadeltvång och shivering.
− De första hästarna i affären kom i våras. De var så undernärda att jag började gråta när de kom ut ur lastbilen, berättar ridskolechefen.
− Det är hemskt med dessa hästar som skickas runt mellan ridskolor. Hur kan man tro att hästar i det skicket ska fungera på en annan ridskola?

Även den senaste hästen kommer att skickas tillbaka, i hopp om att få en användbar häst i retur den här gången.
− Det gör ont i hjärtat att skicka tillbaka hästen. Hade vi haft hästarna livförsäkrade hade vi tagit bort den, säger ridskolechefen, som fortfarande hoppas lösa affärerna med hästhandlaren och därför inte vill gå ut med sitt namn.

Lektionshastar-1-200902-rt
Många har ingen aning om hur väl hästarna på en seriös ridskola tas om hand – därför är det svårt att köpa häst från privatpersoner, anser Eva Netterberg. Foto: Roland Thunholm

Ridskolan har fått hästar från samma säljare tidigare, som visserligen haft skavanker, men ändå har fungerat i verksamheten.
−Vi får påtryckningar från andra ridskolor om att gå ihop och anmäla, men vi för fortfarande en dialog med säljaren.
− Styrelsen har också beslutat att hästar vi köper in hädanefter ska livförsäkras i alla fall sex månader, så att vi kan ta bort skadade hästar i stället för att skicka tillbaka dem.

Om något låter för bra för att vara sant är det dags att se upp.

Mälarhöjdens ridskola i Stockholm letar just nu efter hästar som går att sätta in i verksamheten så fort som möjligt, men de är svårfunna.
− Att köpa en häst är alltid en chansning, även när den är veterinärbesiktigad. För en ridskola är bytesrätt en viktig faktor, eftersom det är så viktigt att hästarna har rätt temperament för att fungera på en ridskola. Det säger verksamhetschefen Eva Netterberg, som driver ridskolan och även är ordförande i RRO, Ridskolornas Riksorganisation.

Får ofta nobben av privatpersoner

Mälarhöjdens ridskola har försökt köpa privathästar, men det blir oftast nobben.
− Jag tror att det beror på att många säljare inte har en aning om hur hästarnas tillvaro på en ridskola kan se ut. De tänker spiltor och små grushagar, men om det är några hästar som blir väl omhändertagna av professionellt utbildade personer så är det ridskolehästar, säger hon.

Fakta

Kolla säljaren före hästköp

  • Ta referenser på säljaren.
  • Kolla säljarens verksamhet på exempelvis allabolag.se.
  • Är säljaren momsregistrerad och registrerad för F-skatt?
  • Kronofogden kan upplysa om säljaren har betalningskrav.
  • Tingsrätten där säljaren är verksam kan upplysa om säljaren är eller har varit inblandad i tvister.

När privatmarknaden är stängd hänvisas ridskolorna till hästhandlare. Eva Netterberg säger att hästhandlarnas erbjudande om bytesrätt är till nytta för ridskolorna, även om den i bästa fall inte behöver tas i bruk.
− Som köpare handlar det om att vara tydlig i sin beställning, och att handlaren också lyssnar på kundens önskemål. Ingen seriös hästhandlare vill få tillbaka hästar, utan de vill ha nöjda kunder. Seriösa handlare vill hästens bästa.

Även köparen har ett stort ansvar vid hästaffärer, menar Eva Netterberg.
− Om vi ska komma ifrån fenomenet med vandringshästar, så kräver det att köparen har kunskap nog för att köpa häst.
− Kolla upp vem du köper häst av och ta referenser från andra. Visst kan du köpa en häst efter att ha sett en film, men då ska du ha en stabil relation till den du köper hästen av.
− Att köpa en häst osedd, av en person du inte tidigare gjort affärer med, det är inte något jag skulle göra i alla fall. Hellre tänka efter innan än att få backa affären i efterhand.

Eva-netterberg-6-200902-rt
”Kolla upp vem du köper häst ifrån och ta referenser från andra” råder Eva Netterberg. Foto: Roland Thunholm

Vill ha kvalitetssäkrade hästhandlare

Eva Netterberg skulle gärna se att hästhandlare var kvalitetssäkrade.
− Det finns en kvalitetsmärkning för hästföretag som LRF Häst varit med om att ta fram. Det vore utmärkt om även hästhandlare blev kvalitetsmärkta.

Veterinärer och hästkliniker kan se spelet kring skadade och sjuka vandringshästar som kommer till kliniken med nya ägare, men de kan inte agera.
− Det händer inte särskilt ofta, men när det händer är vi låsta. Vi kan inte berätta om hästens sjukdomshistorik för den nya ägaren, om inte den gamla ägaren har gett uttrycklig tillåtelse till detta, säger Gustaf Croon, veterinär på Mälaren Hästklinik och med rörelsestörningar som en av sina specialiteter.
− Vi kan fråga den tidigare ägaren, men får vi nej så är det nej.
− Det är alltid hästen som får sitta emellan i sådana här situationer. Det är också därför det är så viktigt att köpa häst av seriösa säljare och få ett skriftligt medgivande om att du får ta del av hästens medicinska historik.

Ridskolahastarna_15
Gustaf Croon menar att det är viktigt att köpa häst av seriösa säljare och få ett skriftligt medgivande om att du får ta del av hästens medicinska historik. Foto: Sandra Nordin Johansson

Får man nej på detta avråder Gustaf Croon från köp av den hästen.
− Om något låter för bra för att vara sant är det dags att se upp. En 14-årig läromästare utan tidigare skador, som säljs till ett väldigt lågt pris, det är ofta för bra för att vara sant.

Fakta

Den optimala ridskolehästen

Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets ridskole- och utbildningssektion om vad som är en optimal ridskolehäst:

”Önskvärd utbildningsnivå är Lätt A dressyr och 1,20 hoppning. Problemet är att de flesta hobbyhästägare är ute efter samma typ av hästar, och de är beredda att betala betydligt mer än vad en ridskola kan.

Ridskolehästen ska dessutom fungera med olika människor omkring sig, liksom olika ryttare. De ska kunna gå både med rutinerade ryttare och med mindre rutinerade ryttare med sämre balans.”

Antal ridskolor: 450 anslutna till Svenska Ridsportförbundet

Antal ridskolehästar: 9 000 – 10 000 på anslutna ridskolor

Ridskolehästens vardag:

15 timmar lektioner i veckan per häst är ett nyckeltal som används.

”Det kan ta månader att anpassa en häst till ridskoleverksamhet, även om den är i full kondition, eftersom den behöver vara stark nog i rätt muskelgrupper för att kunna bära ryttare med olika lång erfarenhet”, säger Markku Söderberg.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden