TävlingsstartMed start idag drar det nationella tävlandet igång igen i Sverige, om än fortfarande med restriktioner för vilka ryttare som får starta. Ridsportförbundet har kommit med rekommendationer till arrangörer och ryttare om hur de bör agera inför och på tävling.
Hästar måste tempas innan tävling

Det tävlingsstopp som infördes på grund av EHV-utbrottet i Europa hävdes den 12 april, och i helgen finns flertalet nationella tävlingar att välja på för de yrkesverksamma ryttare som får tävla. Ridsportförbundet har nu publicerat rekommendationer, som ska ses som utökade försiktighetsåtgärder, för ryttare och arrangörer. Rekommendationerna gäller till och med den 30 maj 2021.
Alla ryttare som ska tävla är skyldiga att lämna hästägarförsäkran vid anmälan till tävling, samt att följa det som försäkran innebär – bland annat att hästen inte visat symptom på smittsam sjukdom de senaste tre veckorna. Förbundet skriver att ”inte följa det som står i hästägarförsäkran kan innebära straff från Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd”.
Viktigt att ta tempen
Feber är ett av de vanligaste symptomen vid sjukdom, och ryttarna måste nu kunna visa upp tempkurvor över hästens temp från de senaste fem dagarna när de anländer till tävlingsplatsen. Dokumentet med tempkurvan måste sedan placeras synligt i bilen/lastbilen under tiden hästen är på tävling. Om hästen stallas upp på tävlingsplatsen under flerdagars tävling ska den fortsätta tempas morgon och kväll.
I de nya rekommendationerna ingår bland annat även försiktighetsåtgärder när det gäller parkering, uppmärkning av de som får vistas på tävlingsplatsen, hur uppstallningen ska gå till, isoleringsboxar och karantänstall.
Här finns samtliga rekommendationer
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på