Sportnytt
18 mars 2021 13:46

Tävlingsstoppet förlängs: ”Hästarnas välfärd högsta prioritet”

InställtIdag tog Ridsportförbundets styrelse beslut om att förlänga det tävlingsstopp som råder i landet, till och med den 11 april. Därmed följer Sverige efter de flesta andra länder i Europa, som på inrådan av FEI stoppat alla tävlingar för att förhindra spridning av smitta.

Tävlingsstoppet förlängs: ”Hästarnas välfärd högsta prioritet”
Tävlingsstoppet förlängs till den 11 april. Foto: iStock

Svenska Ridsportförbundet skriver på sin webb att ”tävlingsstoppet är en försiktighetsåtgärd för att skydda hästarnas välfärd och minska risken för smittspridning”. Det tidigare slutdatumet var 28 mars, men nu förlängs det med ytterligare två veckor.

Det är EHV-utbrottet i Valencia, Spanien, som ligger till grund för det tävlingsstopp som nu råder i större delar av Europa. Flera europeiska länder, inklusive Sverige, har konstaterade fall av smittan hos hästar som varit och tävlat ute i Europa.

Situationen kan snabbt förändras

Vidare skriver Ridsportförbundet att ”även om smittläget i Sverige just nu inte är ovanligt utbrett så kan situationen komma att ändras väldigt fort”. Många hästar rör sig nu genom Europa, på väg hem, vilket kan bidra till smittspridning.

– Vi har sagt det förut och säger det igen – det här är inte på förekommen anledning, utan för att förekomma. Hästarnas välfärd måste alltid vara vår högsta prioritet, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

Beslutet om fortsatt tävlingsstopp i Sverige kommer efter att FEI har rekommenderat samtliga nationella förbund att stoppa alla tävlingar under en period. Även Ridsportförbundets förbundsveterinär och landslagsveterinär har rekommenderat förlängt tävlingsstopp till den 11 april.

Kan förlängas

Beroende på hur det ser ut med smittspridningen så kan tävlingsstoppet upphävas eller förlängas i tvåveckorsintervaller efter den 11 april, skriver Ridsportförbundet.

Man rekommenderar även att antalet Pay and Jump och liknande träningsaktiviteter som öppen bana minimeras under tävlingsstoppet.

Ridsportförbundet håller en presskonferens om det förlängda tävlingsstoppet under torsdag eftermiddag. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden