Sverige
17 mars 2022 20:53

Hästar utan hälsointyg måste isoleras

Kriget i UkrainaInom hästvärlden har många erbjudit sig att hjälpa till att få ut hästar från det krigsdrabbade Ukraina, och en del av hästarna förs till säkerhet i Sverige. Jordbruksverket går nu ut med information om vad som är viktigt att tänka på med dessa hästar, då de kan bära på allvarliga sjukdomar som rabies eller smittsam blodbrist.

Hästar utan hälsointyg måste isoleras
Hästar som räddas från krigets Ukraina måste isoleras om de förs in i Sverige utan korrekta hälsointyg, för att inte riskera att sprida sjukdomar. Foto: Istock

Det finns risk för smittspridning om svenska stall tar emot hästar från Ukraina utan hästpass eller hälsointyg – Jordbruksverket skriver att hästarna kan vara smittade med rabies eller infektiös anemi, EIA (smittsam blodbrist), något som kan vara direkt livsfarligt för både människor och djur i Sverige. ”Det kan också äventyra hälsan i hela den svenska hästpopulationen”, skriver man i den information som nu går ut från Jordbruksverket.

Om hästarna har korrekta hälsointyg och är identifierade via hästpass anser inte Jordbruksverket att det finns någon större risk för smitta.

Isolering även för svenska hästar

Om hästar utan korrekta hälsointyg placeras på en svensk anläggning kommer även de hästar som redan fanns på gården att behöva isoleras och genomgå de veterinärbesök och provtagningar som krävs för att hästar ska få lämna isoleringen.

Om någon redan har tagit emot ukrainska hästar utan hälsointyg bör man omedelbart kontakta Jordbruksverket.

Läs mer hos Jordbruksverket

Information från Jordbruksverket

Så bör hästar utan hälsointyg hanteras

  • Isolera nyanlända hästar på en anläggning som ligger minst 200 meter från andra hästar.
  • Ta två blodprov för EIA (Coggins test), samt en klinisk undersökning, med minst 90 dagars mellanrum.
  • Efter två negativa provsvar på blodproven, och om hästen inte visar några tecken på någon sjukdom, kan den släppas ut från isoleringen.
  • Om någon häst i en grupp får ett positivt provsvar påbörjas en ny 90-dagarsperiod med två provtagningar och klinisk undersökning för de hästar som är kvar efter att hästen med positivt provsvar avlivats.
  • Ingen häst i gruppen får släppas ut från isoleringen innan alla hästar har godkända provsvar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden