Dressyr
8 december 2021 16:04
Ridsportplus

”Hästen ska få glänsa lite”

GenerationsskifteRyttaren och tränaren Kristian von Krusenstierna har lämnat vidare två av sina hästar till Lina Dolk. Han anser att dressyrsporten skulle må bra av att fler lät ”sina” hästar lära upp unga ryttare. Vi talar med Kristian om att lämna över välutbildade hästar till yngre ryttare.

”Hästen ska få glänsa lite”
”En del hästägare är med fysiskt på träning och tävling medan andra följer hästen på annat vis. Jag har umgåtts mycket med mina hästägare under resans gång, och de är en aspekt i hästägandet”, säger Kristian von Krusenstierna. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    År 2010 tog Kristian von Krusenstierna över Biggles från Jan Brink. Men år 2015 var det dags för Biggles att få en ny ryttare.

    Varför ”gav” du Biggles till Lina Dolk?
    – Under 2015 kände att jag började nå någon form av maxgräns. Jag vill att jag och hästen ska bli bättre, och när jag kommit till ett läge där vi som ekipage inte blir bättre så vill jag förändra. Jag tog upp tanken med uppfödarna, som ägt honom hela tiden, och till slut föll valet på Lina.

    Kände ni varandra, du och Lina?
    – Nej, det var min frus förslag, hon hade följt Lina och tyckte att hon stod för bra saker. Jag började läsa på och höll med om att Lina var en bra person och duktig ryttare. När jag frågade Lina blev hon rätt chockad, tror jag, det var direkt efter Friends och hon hade suttit på läktaren när jag gjorde min sista start på Biggles. Lina hade suttit där och undrat vem som skulle ta över en så fin häst.

    Vad hände sedan?
    – Lina kom hit och provred. Det var många som undrade hur det skulle gå för henne att ta över en stor hingst som ridits av en man. Men det var väldigt kul att se att hon kunde göra alla rörelser med min vägledning. Mitt tänk är att om någon annan kan rida min häst har jag åstadkommit något bra.

    Img_0305
    Under EM i Hagen slog Lina Dolk tillsammans med Languedoc nytt personbästa i küren med 75,290 procent. Foto: Roland Thunholm

    Hur kommer det sig att Languedoc gick till Lina?
    – Jag hade haft Dokki sedan 2013, han var då tio år och inte helt säker på bytena. Vi var som bäst uppe på 72 procent i Grand Prix men det var svårt att hålla en jämn, hög nivå. Jag tänkte att i stället för att jag ska sitta där och inte vara nöjd, något jag kände att Dokki uppfattade, så borde han komma till Lina och bara få känna sig duktig. Lina var young rider då och det matchade väldigt bra. Ägarna tyckte att det lät roligt att stå bakom Lina och hjälpa henne med en bra häst.

    Varför är det så viktigt att lämna över till yngre ryttare?
    – Hästen har gått på universitetet eftersom den lärt sig allt för Grand Prix, men efter det ska den få glänsa lite. Då är det roligt att hästen får göra det med en ryttare som vill lära sig.

    Varför gör inte alla svenska ryttare så här?
    – Det känns som att i Sverige rider du en häst själv om du äger en. Men det är viktigt att om hästen till exempel ligger på 70 procent med dig i sadeln och det blir en nedåtgående trend till 68 och 67, ge yngre ryttare chansen att rida den.

    Är det annorlunda utomlands?
    – Ja, i England är det väldigt fint att vara hästägare. I Sverige blir första frågan ”varför rider du inte själv”. Men det är väldigt roligt att följa resan som hästägare.

    Vad skulle behövas för ett skifte i Sverige?
    – Jag tror att vi behöver zooma ut och tänka ”vilken häst ska vara med vilken ryttare?”. Det finns gott om 7-9-åringar som inte fått matchning efter kapacitet. Kanske skulle hästägaren låta någon annan rida, och själv få prova på en läromästare. Erfarna ryttare får fler hästar att tävla och oerfarna får känna på en mer utbildad häst.

    Fakta

    Ridskolechef med VM-meriter

    • Namn: Kristian von Krusenstierna.
    • Ålder: 44 år.
    • Gör: Ryttare, A-tränare och ridskolechef.
    • Familj: Fru och två barn.
    • Bor: Ågesta gård i Farsta strax utanför Stockholm.
    • Meriter i urval: Ridit VM, världscupfinal, SM-brons och deltagit i ungdomsmästerskap. 
    • Bästa häst just nu: En 6-åring, Blanc Pain.
    • Oanad talang: Gillar att laga mat. När jag har tid lagar jag gärna något jag inte lagat förut.
    • Hästarna: Biggles är född 1998, e Briar-Krevad. Ägare och uppfödare är familjen Ingrid Lundberg Persson. Languedoc är född 2003, e Laumedon – Francisco I. Uppfödare är Magdalena Höfer, ägare är Passion for Dressage.
    • Lina Dolks framgångar: I somras blev Lina Dolk och Languedoc bästa svenska ekipage i U25-EM. Det svenska laget kom trea. Ekipaget tog även SM-guldet för U 25 i år. Tillsammans med Biggles har Lina Dolk bland annat vunnit Studio S 19 & Dressage Power Grand Prix Tour.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden