Dressyr
12 september 2021 16:38
Ridsportplus

Lina Dolk om sin EM-vecka: ”Det bästa vi har gjort”

MästerskapDet började med holding box och ombesiktning av Languedoc. Och slutade med brons i lag och personligt rekord i küren. Lina Dolk är nöjd och glad över sitt EM för U25 i tyska Hagen. "Jag är så stolt över min häst. Han är 18 år och kändes inte det minsta trött. Han har gått in med bra självförtroende på banan varje dag," säger dressyrryttaren.

Lina Dolk om sin EM-vecka: ”Det bästa vi har gjort”
Lina Dolk i söndagens kür i Hagen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är en glad och nöjd Lina Dolk som svarar i telefonen när Ridsport ringer upp henne på väg hem från EM för U25 i tyska Hagen på söndagens eftermiddag.

Det här är det bästa vi har gjort ihop. Att vara åtta på ett EM och dessutom sätta personligt rekord i küren. Lina Dolk.

– Det känns som att det är ganska lätt att köra hem när det har gått så här bra, säger Lina Dolk som snart fyller 24 år och alltså kan rida U25-mästerskapen nästa år också.

Med hem till Sverige har hon en bronsmedalj från lagtävlingen, och naturligtvis medaljhästen Languedoc (WESTF val f 2003 e Laomedon-Francisco I, uppf Magdalene Höfer, äg Anna Edling & Bo Eriksson). Hon glädjer sig extra mycket åt söndagens kürfinal där hon blev åtta med 75,290 procent.
– Jag hade några misstag i lördagens Grand Prix, i ettorna och sista medellinjen. Men i küren fanns allt, och vi gjorde inga misstag, fortsätter hon.

 

Hon har satsat på en lite enklare kür som hon har tagit fram själv. Musiken, som har musikaltema, har hon fått hjälp med.
– Jag vill kunna göra det felfritt och inte ha massa onödiga missar som beror på att det är för svårt, säger Lina Dolk.
– Men nu känner vi oss trygga med den küren vi har så jag ska göra en som är lite svårare till nästa år.

Samtidigt som seniorernas EM

EM för U25 har gått samtidigt som seniorernas mästerskap. För Lina Dolks del började EM-veckan skakigt då Languedoc blev satt i holding box och sedan besiktigades om inför första klassen.
– Han var lite försiktig i första besiktningen och det är klart att jag var nervös innan allt var grönt. Men dagen efter fanns inget av det försiktiga kvar, säger Lina Dolk.

Linadolk5
Lina Dolk är glad och nöjd över sina prestationer på EM.

Hon tycker det har varit extra roligt att vara på samma mästerskap som seniorerna i ett sommarvarmt Hagen.
– Det har varit otroligt kul att få vara på plats samtidigt som dem och dela stall och banor. Det har varit så lärorikt att se deras uppladdningar och så.

Andra EM-bronset

Hon och Languedoc har ett EM-brons i lag sedan tidigare, då under ekipagets young rider-tid, 2018. På meritlistan finns också ett färskt SM-guld.
– Det här är det bästa vi har gjort ihop. Att vara åtta på ett EM och dessutom sätta personligt rekord i küren. I dag höll det hela vägen. Jag är så stolt över min häst. Han är 18 år och kändes inte det minsta trött. Han har gått in med bra självförtroende på banan varje dag.

Nu väntar en välförtjänt semester för valacken.
– Sedan siktar vi på Dressage Power och Lövsta Future Challenge. Målet är ta oss till finalen i Friends.

Semmeike2
Tysklands Semmieke Rothenberger och Flanell har med sig två guld och ett silver från EM. Foto: FEI/Lukasz Kowalski
Netz Raphael
Tysklands Raphael Netz har gjort ett kanon-EM med lagguld, guld i GP-klassen och silver i küren tillsammans med Elastico. Foto: FEI/Lukasz Kowalski
Semmeike
Semmieke Rothenberger firar sitt EM-guld med ärevarv. Foto: FEI/Lukasz Kowalski

Guldmedaljen i kürfinalen gick till Tysklands 22-åriga Semmieke Rothenberger/Flanell (KWPN st f 2010 e Apache-Blue Hors Don Schufro, uppf Roerink, äg Rothenberger im Gestüt Erlenhof OHG) med 81,955 procent.

Inga begränsningar

Ryttaren har redan en gedigen meritlista med mästerskapsmedaljer genom hela ungdomsåren i olika åldersklasser.
– Jag har alltid tänkt att Flanell inte har några begränsningar. Hon är helt fantastisk. Jag har aldrig haft en häst som henne. Hon har visat det i det här mästerskapet. Jag har gjort något misstag men jag är extremt glad över hur hon har hanterat sitt första mästerskap, säger guldmedaljören i ett pressmeddelande från arrangören.

Hon fick sin guldhäst i maj förra året, men tävlandet kom inte igång då på grund av pandemin. EM i Hagen var ekipagets fjärde tävling tillsammans. Förutom guldet i küren åker de hem med ett lagguld och ett silver från den individuella Grand Prix-klassen.

Silvret gick till Tysklands Raphael Netz/Elastico och det blev holländskt på bronsplatsen genom Jessica Poelman/Chocolate Cookie R.D.P.

Start- och resultatlistor

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden