Sverige
21 augusti 2020 17:07

Hästen som naturvårdare i forskningsprojekt

ForskningMarie-Claire Cronstedts stiftelse donerar över 607 000 kronor Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, till tre projekt där djurens välbefinnande står i fokus.

Hästen som naturvårdare i forskningsprojekt
Islandshästars viktbärande förmåga ska undersökas i den ena studien. Arkivbild: Binnerstam/Istock Photo

Det är SLU som berättar om donationen på sin webbplats.

Donationen går till tre forskningsprojekt och två av dem gäller hästar. Det handlar om studie om hästar som bidrar till biologisk mångfald och test av islandshästars viktbärande förmåga.

Projektet om biologisk mångfald handlar om gotlandsruss som naturvårdare och hur de kan bidra till ökad biologisk mångfald. I ett tvärvetenskapligt projekt 2014–2015 undersökte forskare om Gotlandsrusset kan ha en uppgift som landskapsvårdare. Resultatet av projektet visade att russ hjälper till att bevara och restaurera artrika skogsbetesmarker och hagar om de betar markerna året runt. Med hjälp av den här donationen kan ytterligare data sammanställas.

Det andra projektet handlar om den viktbärande förmågan hos islandshästar då detta har debatterats på senare år.  Nu ska SLU utveckla ett test för hur en individuell hästs bärkapacitet kan beskrivas, detta ska sedan användas över hela världen. Här samarbetar SLU med Hólar University College på Island.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden