Sverige
3 juli 2018 10:57

Hästens roll i samhället uppmärksammas

AlmedalenI morgon, onsdag, är hästar på programmet i Almedalen. Det är Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, som har ett seminarium om hästens samhällsnytta.

Hästens roll i samhället uppmärksammas
Hästen tillför både mätbara värden och saker som är svårare att mäta till det svenska samhället. Detta ska nu diskuteras på ett seminarium i Almedalen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Kstphotography/Istock

Hästen bidrar till det svenska samhället på flera sätt och skapar jobbtillfällen, ekonomisk omsättning, bidrar till landsbygdsutveckling, folkhälsan och ungdomsverksamhet.

Allt detta vill Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, lyfta i onsdagens seminarium i Almedalen på Gotland.

Högskolan Dalarna och HNS håller tillsammans på att utveckla en statistisk modell som beskriver hästens samhällsekonomiska omsättning och påverkar flera områden. Det här berättas i ett pressmeddelande. Modellen ska presentera hårda fakta om en den svenska hästbranschen som skapar sysselsättning för över 30 000 personer och omsätter 31 miljarder kronor varje år.

– Vi vet att det kring hästen finns en näring att räkna med. Hästen skapar många arbetstillfällen och ger ett stadigt bidrag till samhällsekonomin. Men med hästen följer även många mjuka värden som ger samhällsnytta; landsbygdsutveckling, folkhälsa och värdefull ungdomsverksamhet är några värda att nämna. Dessa är dock svårare att kvantifiera men evidens finns som visar att dessa är mycket värdefulla för samhället, säger Stefan Johanson, vd på HNS i pressmeddelandet.

Han medverkar på seminariet tillsammans med bland annat Elisabeth Backteman, statssekreterare, Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot, Per Lodenius (C) riksdagsledamot, och Dan Persson, skribent.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden