Sverige
16 maj 2018 10:11

Hästnäringen bjöd in till politikerträffar

ValårFyra politikerträffar har genomförts runt om i landet. Tanken bakom är att hästnäringen inför årets val vill passa på att visa politerna hur stor näringen är och vilka problem som finns som politikerna kan hjälpa till med.

Hästnäringen bjöd in till politikerträffar
Hästnäringen har bjudit in till fyra politikerträffar runt om i landet för att bland annat visa politikerna hur stor ridsporten i landet är (bilden har inget samband med texten) Foto: Roland Thunholm

Den som sysslar med hästar på ett eller annat sätt vet att hästnäringen är stor i Sverige. Men hur stor den faktiskt är kan komma som en överraskning för dem som inte är insatta – inte minst politiker. Många av dem har via sina uppdrag kontakter med olika lokala föreningar och ridskolor, men hur stor till exempel ridsporten är bakom de stora toppnamnen på TV kan ändå vara okänt.

Bara inom ridsporten finns det närmare 900 medlemsföreningar och drygt 450 ridskolor. Genom dessa erbjuds inte minst barn och ungdomar till både ridning men också social närvaro i naturnära miljöer – öppet alla dagar om året och det går att vara där även om det inte är dags för dagens ridpass.

Siffror visar att barn och ungdomar i Sverige är de i Norden som rör sig minst, och där ser Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) att ett av ridsportens uppdrag är att främja folkhälsan och få fler att röra på sig. Men för att ridsporten ska kunna fungera att fortsätta erbjuda ridsport behöver anläggningarna många gånger rustas upp.
”Vi vill att vår sport bedöms som alla andra idrotter. Det ska inte vara ett problem att det ska finas omklädningsrum, toaletter och bra arbetsförhållanden även på en ridsportanläggning”, säger Kicki Ronnerberg Bäckman från Svenska Ridsportförbundet i ett pressmeddelande från HNS.

Tillsammans med Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport och LRF Häst har HNS därför inför årets val gememensamnt bjudit in politiker till fyra olika regionala politikerträffar runt om i landet. Respektive organisation har berättat om vad de har att erbjuda av folkhälsa, tillgänglighet och upplevelse. Samtidigt har de berättat vad som saknas för att verksamheterna ska vara på topp, och vad politikerna från sin sida kan göra.

Stefan Johansson, Hästnäringens Nationella Stiftelse, berättar om den övergripande delen av hästnäringen, Mats Fransson, Svensk Travsport, om utmaningarna för travsporten med spelutredningen och den proposition som snart ska behandlas i riksdagen
I Eskilstuna berättade Stefan Johansson, Hästnäringens Nationella Stiftelse, om den övergripande delen av hästnäringen, Mats Fransson, Svensk Travsport, berättade om utmaningarna för travsporten med spelutredningen och den proposition som snart ska behandlas i riksdagen. Foto: HNS

Nu hoppas hästnäringen på att politikerna tar med sig de problem och önskemål som de visat upp för politikerna, och lägger till det på sin agenda att hjälpa till med.

Följande platser har politikerträffarna ägt rum på:

23/4 – Karlshamnstravet, Karlshamn
26/4 – Realgymnasiet, Linköping
7/5 – Vilsta Ridskola, Eskilstuna
14/5 – Hippologum, Umeå

Källa: Hästnäringens Nationella Stiftelse

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden