Sverige
23 november 2017 06:30

Hästföreskrifter höll inte måttet

KritikDet nya förslaget till föreskrifter för hästhållning ledde till skarp kritik från hästnäringen. Nu går Jordbruksverket igenom förslaget från början till slut och troligen blir det sedan en ny remissrunda.

Hästföreskrifter höll inte måttet
Ett nytt sätt att räkna ut boxstorlek var ett förslag som ledde till kritik. Arkivbild: Lottapictures

Ett nytt sätt att räkna ut boxstorlek var bara ett av alla förslag som ledde till kritik från många remissinstanser, däribland 13 hästorganisationer som skickade ett gemensamt yttrande via HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Det nya förslaget skulle bland annat innebära att större boxar skulle krävas till hästar som är 1.70 i mankhöjd eller större, något som skulle tvinga många hästhållare att bygga om sina stall, menade organisationerna.
”Det är svårt att förstå varför Jordbruksverket varken beskrivit konsekvenserna av förslagen, beräknat kostnaderna eller föreslagit någon övergångstid” skrev hästorganisationerna.

En stressfaktor?

Dessutom gav förslaget utrymme för att hästar som i dag hålls ensamma kan fortsätta vara det, eftersom de har ”hämmats i sin sociala utveckling. För dessa individer kan närvaro av andra hästar bli en stressfaktor”, skrev Jordbruksverket.
Flera länsstyrelser liksom Sveriges Lantbruksuniversitet undrade vilken forskning Jordbruksverket stödjer detta på.

Hageöron ögon StjärnFoto Jeanette Flensburg
Förslaget gällande ensamma hästar har ifrågasatts. Arkivbild: Jeanette Flensburg

Nu gör Jordbruksverket förändringar i förslaget utifrån kritiken.
−Det handlar framför allt om förtydliganden och mindre justeringar. Vi går igenom allt vi fått synpunkter på och ser vad som kan missförstås, säger David Slottner, handläggare på enheten för häst, fjäderfä och vilt på Jordbruksverket.
Tanken med de nya föreskrifterna var att helheten i hästhållningen skulle prioriteras framför enskilda detaljer om mått på boxar och stallgångar.
−Vi är medvetna om att det stället högre krav på såväl hästhållare som kontrollpersonal, och det är också många som har reagerat på just detta i sina svar.

Oklart kring boxmått

Exakt vad som kommer att förändras vill han inte gå in på, eftersom de är mitt uppe i processen.
−Hur vi ska göra med bestämmelser kring boxmått är en av de frågor vi inte har landat ännu, säger David Slottner.
Remissvaren avslöjade också att vissa skrivningar kan tolkas på ett annat sätt än Jordbruksverket hade tänkt. En sådan är förbudet mot att begränsa hästars rörelsefrihet med en tyngd eller en annan häst, vilket skulle kunna tolkas som att körning eller att ha ett föl med i samband med körning skulle bli förbjudet, vilket inte var avsikten, försäkrar David Slottner.
−Vi hoppas att remissinstanserna har hittat allt som borde ändras, och planen är att vi skickar ut förslaget på en ny remissrunda när vi är klara, säger David Slottner.

När detta kan ske kan han inte säga i dag, och inte heller om den ursprungliga tidsplanen fortfarande kan hållas. Enligt originalplanen skulle de nya föreskrifterna träda i kraft 1 juli 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden