Sverige
21 september 2021 16:59
Ridsportplus

Hästhållare riskerar missa deadline för stallregistret

Animal Health LawMed mindre än tio dagar kvar till 1 oktober är bara en bråkdel av alla hästar i Sverige inlagda i det nya registret för stall och hästanläggningar. Hästar som inte finns registrerade riskerar problem när lagen träder i kraft.

Hästhållare riskerar missa deadline för stallregistret
Den 1 oktober ska alla stall vara registrerade, och hästarna bokförda på en hemanläggning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Senast 1 oktober ska alla stall och hästanläggningar vara införda i Jordbruksverkets register. Därefter ska hästarna som finns på anläggningen registreras på respektive anläggning. Detta enligt den nya EU-förordningen Animal Healt Law.

    I fredags, med två veckor kvar till deadline, hade 11 497 anläggningar med hästar registrerats, men bara 29 110 hästar hade förts in på anläggningarna. Det motsvarar mindre än tio procent av alla hästar, eftersom det uppskattningsvis finns runt 350 000 hästar i Sverige.

    − Vi hade hoppats att hästhållarna skulle varit i gång med detta lite tidigare, men det blir väl lätt så att man väntar till sista stund, säger Kerstin Helmerson, enhetschef på Jordbruksverkets djurregisterenhet.

    Planen var att allt skulle varit registrerat redan i våras, men i sista stund gav EU ett halvårs respit, bland annat eftersom alla länder inte hade system på plats. Jordbruksverket hörde till dem som hade problem, eftersom det inte fungerade att hämta data på alla hästar, trots att de fanns registrerade i den centrala hästdatabasen, varifrån uppgifterna ska hämtas.

    − Såvitt vi förstår fungerar allting nu, och allt ska vara uppdaterat, säger Kerstin Helmerson.

    Stor belastning på systemen väntas

    Men vad som kommer att hända när uppgifter om omkring 300 000 hästar på några dagar ska hämtas från databasen och registreras på en anläggning, det kan hon inte säga.
    − Vi har märkt en ökad aktivitet de senaste dagarna, med registrering av 4 000 hästar om dagen, och ett ökat tryck på Jordbruksverkets kundtjänst.
    − Hittills har vi inte haft några problem, men visst kan man känna en oro för vad den ökade belastningen ska innebära.

    Kerstin Helmerson poängterar att registreringen måste göras i rätt ordning, först av anläggningen, sedan av hästar som bor på anläggningen.
    − Om några uppgifter saknas vid registrering av anläggningen stannar processen, och det kan krävas kontroll av vår personal innan anläggningen blir registrerad.

    Kan bli stopp vid gränsen

    För den som planerar att flytta hästar över en landsgräns efter den 1 oktober är registreringen helt nödvändig. Både stallet som hästen kommer från och stallet som hästen ska till måste vara registrerade, annars kan inte hälsointyg utfärdas och hästen kan inte flyttas – om det handlar om att hästen ska vara på den nya anläggningen i 30 dagar eller mer.

    − Jag känner en oro för att de som exporterar eller importerar hästar inte har förstått detta. De hästarna kommer inte över gränsen, säger Kerstin Helmerson.

    Arbetet med att göra registreringen är inte tidsödande.
    − Men en egen anläggning och kanske fem hästar på den, så handlar det om en halvtimmes arbete, om alla uppgifter finns på plats.
    Läs mer om Animal Health Law och kravet på registrering hos Jordbruksverket.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden