Sverige
21 juli 2021 19:09
Ridsportplus

Gödselhantering granskas av kommunerna

HästgödselHästgårdar runtom i landet kan i år räkna med besök av handläggare från kommunen, som främst ser över gödselhanteringen. I Båstad har 46 hästgårdar kontrollerats.

Gödselhantering granskas av kommunerna
Hellre frivilliga åtgärder än lagstiftning, säger hästbranschen när det gäller gödselhantering på hästgårdarna. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kommuner över hela Sverige deltar i Jordbruksverkets tillsynsprojekt om hantering av hästgödsel.
    – Projektet är tvådelat. Dels handlar det om att Jordbruksverket vill inhämta kunskap om hästgårdar och gödselhantering, dels är syftet att få hästgårdarna att tänka till kring gödselhanteringen, säger Ulrika Helgemo, lantbruksinspektör i Båstad.

    Hittills har 46 av drygt 60 hästgårdar i Båstad fått besök.
    – De allra flesta har inte fått några anmärkningar. Överlag är hästgårdarna bra på att hantera sin gödsel, och vi har också många lantbrukare i kommunen som gärna tar emot gödseln till sina marker, säger Ulrika Helgemo.

    Får redogöra för mockning i hagarna

    Ulrika-helgemo
    Ulrika Helgemo, lantbruksinspektör. Foto: Privat

    Under besöket får hästägarna också redogöra för hur de gör med mockningen av rasthagar, om de har hårdgjorda ytor i hagarna och om de har något skydd för att vattendrag inte ska utsättas för näringsläckage.
    – Här kan vi begära in uppgifter, men vi har inte stöd i lagen för att ålägga hästägarna att exempelvis hårdgöra ytor i hagarna, säger Ulrika Helgemo.

    Huruvida gödselhanteringen ska lagstiftas eller inte är fortfarande en öppen fråga, efter den statliga övergödningsutredningen i fjol. Någon proposition är ännu inte på gång.
    – När det gäller hästgödselfrågorna var utredningens förslag att detta skulle fortsätta utredas av SLU och Jordbruksverket, och ett sådant uppdrag kan komma oberoende av propositionen, säger Martin Larsson, departementssekreterare på miljödepartementet, till Ridsport.

    Uppmuntrar till att ligga steget före

    Pernilla-kvarmo
    Pernilla Kvarmo, Greppa Näringen. Foto: Jonatan Kvarnmo

    Hästbranschen pläderar för information och frivilliga åtgärder hellre än lagstiftning. Greppa Näringen, ett samarbetsprojekt mellan Jordbruksverket, länsstyrelserna och lantbruksnäringen, har sedan i fjol tagit in hästsektorn i sitt arbete, och erbjuder nu avgiftsfria rådgivningsbesök på större hästgårdar.
    – Vi märker av ett ganska stort intresse, och det finns mycket man kan tänka på för att minska risken för näringsläckage, säger Pernilla Kvarmo, utbildningsansvarig inom Greppa Näringen.
    – Vi uppmuntrar hästgårdar att ligga steget före och att ha tänkt efter kring dessa frågor. Många är glada över att kunna ha ett bollplank när det gäller olika åtgärder för att minska framför allt fosforläckaget, säger hon.

    Ett återkommande problem är att hästägare har stora bekymmer med att bli av med gödslet.
    – Jag skulle gärna se att det fanns förmedlartjänster av gödsel, där producenter och mottagare av gödsel kan hitta varandra, säger Ulrika Helgemo i Båstad.

    Fakta

    Gödsel

    Stora mängder – Sveriges 350 000 hästar står för nästan 20 procent av stallgödseln från jordbruksdjur.

    21 kilo – så mycket gödsel produceras dagligen av en häst som står i stall.

    Mockning hjälper – En SLU-studie från 2020 visade att daglig mockning i hagen minskar gödseltillförseln i hagen med 78 procent, veckovis mockning med 47 procent och månadsvis mockning med 36 procent.

    Tillsyn – Jordbruksverket genomför i år ett nationellt tillsynsprojekt om hästgödsel i samarbete med kommunerna. Projektet har planerats i flera år och har inget att göra med den statliga utredningen om övergödning, som blev klar i fjol.

    Källa: Hästsverige och Greppa Näringen

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden