Sportnytt
30 oktober 13:39

Hästlovet är här – sjunde gången gillt för Jönköping Horse show

ElmiaDet är dags för Jönköping Horse Show att slå upp portarna till en vecka i hästens tecken på "Hästlovet". "Vi har bättre biljettförsäljning hittills än tidigare år så vi tror och hoppas på hästfest", meddelar Lisen Bratt Fredricson. Tillsammans med Sylve Söderstrand i ledartrojkan har de gjort mer plats för islandshästarna med clinic och hingstvisning dessutom.

Hästlovet är här – sjunde gången gillt för Jönköping Horse show
Sylve Söderstrand, Lisen Bratt Fredricson och Jana Wannius är trion bakom Elmia Scandinavian Horse Show. Nu sjunde året för evenemanget. Foto: Roland Thunholm

Höstlovet är här, nej förlåt ”Hästlovet” och det händer i Jönköping under Horse Showen med samma namn. En späckad vecka med program i flera hallar från morgon till kväll väntar och i startlistorna ryms över 450 ryttare. Bland dem finns Malin Baryard Johnson, Rolf-Göran Bengtson och bröderna Fredricson, Jens och Peder. Douglas Lindelöw kommer med årets mest använda hopphingst Asterix de Coleur och tävlar i 7-årsklassen.

För ryttarna i Agria Pony Trophy är det nog fjärilar i magen så här dan före dan. Vem vet om det är Tilde Arvidsson, Lovisa Törnqvist eller Rebecca Palmgren som gör sina första stora avtryck i sporten innan veckan är slut och kanske blir stora stjärnor.

Kanske är det första gången många av dem möter stor publik, stor arena och speaker. För mycket publik hoppas arrangörna att det blir och biljettförsälningen hittills pekar åt det hållet. Några siffror

Sjunde året med att bygga en mötesplats

Lisen Bratt Fredricson inledde årets pressträff, lugnet före stormen, med att påminna om varför teamet bakom tävlingarna en gång skapade dem.
– Vi hade ambitionen att skapa en stark mötesplats för folket i sporten och alla hästintresserade och där är vi en god bit på väg. Vi ser det som en verkligt stor möjlighet att kunna blanda de yngsta ryttarna med stjärnorna i sporten, att låta dem komma nära. Det är ett sätt att både utbilda och inspirera genom att få med bredden och få ut budskapet om hästhållning och ridning till publiken.
I år har teamet skapat ett slags uppfödandekod, en gemensam syn på hur du ska uppföra sig på tävlingsplatsen mot andra tävlande och funktionärer, hur du ska hantera din häst. I grunden sunt förnuft, hänsyn och omtanke formulerat i budord.

Islandshästarna får större utrymme

– Vi är jätteglada för att kunna ha Magnus Skúlason här med sin clinic, alla oavsett disciplin kan lära sig av hans sätt att tänka kring hästar, menar Lisen Bratt Fredricson.
På programmet kring islandssatsningen finns även en hingstvisning och såklart flera olika tävlingsklasser med bedömning såsom Grand Final Fyrgång V1 Special, Tölt Öppen klass, Ungdomsklass och Futurity class – Tölt.

”Starkt startfält och spännande samtal”

Sylve Söderstrand betonar hur stort spann sporten har under hästveckan.
– Det är ett starkt startfält på hoppsidan, från de minsta ryttarna i Agria Pony Trophy ända upp till hoppningens Grand Prix på söndag. Det är fyra av sex mästerskapsryttare på plats i högsta divisionen, jag är nöjd med att vi har ett stort bra och kvalificerat startfält.
– På torsdag är det mer av ett samtal, en diskussion än en regelrätt clinic med Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson på temat att aldrig ge upp. Om det är några som varit igenom upp och nedgång, verkligen fått bita ihop och komma igen så är det de två som har så många års erfarenhet bakom sig. Genom uppgång – motgång – och att kunna bryta ihop och komma igen, jag tror det blir riktigt spännande och inspirerande för många.

Söndagen bjuder på Carl Hedin med Skyline to B som ska göra en clinic med publiken som styrande och hans hingst ska hoppa istället för att gå dressyr.
– Det var ju Carl som sa att nu hade han varit duktig så nu skulle han få hoppa som belöning, det känns intressant, säger Sylve Söderstrand med en blinkning.

Oväntad kombination

Ryttaren Mathilda Karlsson är avstängd från internationell tävling och i Jönköping kommer Peder Fredricson att starta hennes topphäst Chopin VA (Holst hingst f- 09 e. Casall – Coriano, uppf Manfred von Allwörden, äg uppf och Mathilda Karlsson) för första gången. De ska starta på 135 – 140 nivå och se hur det fungerar innan mer löften ges. Se resultat från Chopin VA:s tidigare starter här.

Mathildakarlssonchopinrt
Mathilda Karlsson med Chopin VA i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

Personliga höjdpunkter i veckan

– Jag älskar när det är drag på läktaren så jag hoppas på en fartfylld avslutning på söndag, säger Lisen Bratt Fredricson.
– Förra året var det omhoppningen i Agria Pony Trophy som fångade mig, det fokuset och som de red. Kanske blir det juniorriddarna i familjeshowen, de har ett jättebra horsemanship, det finns så mycket, konstaterar Sylve Söderstrand.

Vem plockar hem unghästklasserna i år?
– Fråga mig efter det första kvalet imorgon tisdag så ska jag se vad jag tror, säger Lisen.
– Den är svår – det finns säkert 30 bra ekipage och inte minst landets bästa unghästryttare sitter på så det är helt öppet, konstaterar Sylve Söderstrand.

Besöka och titta

Biljetter säljs för fullt men det går även bra att köpa biljetter på plats på Elmia. Hallarna har i det närmaste obegränsad kapacitet även om läktarbiljetter och clinicpass måste köpas.

Tidigare artiklar om Jönköping Horse show

Jönköping Horse Show
Start- och resultatlistor
Livestreaming Equisport.tv (betaltjänst)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden