Krönika
24 augusti 10:56

Årets EM-lag har fokus på framtiden

SportkrönikaEn stor del av det svenska guldlaget fanns inte med när Henrik Ankarcrona presenterade Sveriges hopplag till EM. Ridsports sportkrönikör Christel Behrmann säger sitt om uttagningen, och menar att när laget väl presenterades, ja då var förbundskaptenens tankar inte så svåranalyserade.

Årets EM-lag har fokus på framtiden
Ridsports krönikör Christel Behrmann. Foto: Roland Thunholm

Augusti hann bara bli en dag gammal innan förbundskapten Henrik Ankarcrona berättade hur hans EM-lag kommer att se ut. Världens bästa häst King Edward fanns inte med i laguppställningen. Inte heller Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana. Eller Peder Fredricson med H&M All In. Det innebär att fem åttondelar av det guldbehängda, historiska VM-guldlaget från i fjol fattas.

Därmed kommer ingen självklar favoritstämpel att sättas på det blågula laget inför årets EM, den 30 augusti till 3 september på världsberömda San Siro-stadion i italienska modestaden Milano.

Fem åttondelar av det guldbehängda, historiska VM-guldlaget från i fjol fattas.

Det gör inget. Det är klart att vi alltid vill ha medaljer och visst kommer det svenska laget att ha sådana i sikte. Konstigt, och lite dumt, vore det väl annars. Men den här gången väljer förbundskapten Ankarcrona att lägga fokus på framtiden, bygga för det som kommer de närmaste åren. Det har sagts att så skulle göras inför tidigare EM men egentligen har det inte blivit av, på riktigt.

Så när namnen Henrik von Eckermann/Iliana, Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero, Jens Fredricson/Markans Cosmopolit, Wilma Hellström/Cicci BJN och Petronella Andersson/Castres van de Begijnakker Z lyftes fram, då var Ankarcronas tankar inte så svåranalyserade.

Jo, Jens och hans Markans Cosmopolit är knappast rookies, de har ju erfarenhet så det räcker och blir över, med i VM-guldlaget som de var och i och med bronset i världscupfinalen som de tog i fjol. Jens har haft EM som årets stora mål och har därför tävlat ”Cosmo” sparsamt i år, startat enbart på noga utvalda tävlingar.

Och Rolf-Görans mästerskapsrutin behöver vi inte ens nämna. Här handlar det i stället om att ge hans härliga skimmelhingst Zuccero den erfarenhet denne behöver inför nästa års OS. Lite på samma spår är uttagningen av Cardento-dottern Iliana. Världens bästa von Eckermann sitter redan på världens bästa King Edward men ni vet ju hur det är, hästar är hästar, allt kan hända. Så även om Henrik är extremt rädd om sin guldfux är det så klart väldigt skönt att ha en mästerskapsrutinerad reserv i stallet.

När de nu ska rida under blågul flagg igen kunde de inte fått bättre support.

De två som är de riktiga rookiesarna är Petronella och Wilma. De enda mästerskapsmeriter de har är när de tillsammans red hem ett YR-brons i lag 2012. När de nu ska rida under blågul flagg igen kunde de inte fått bättre support. Jens, Henrik och RGB, vilken ryttare skulle inte vilja vara under deras vingar? Petronella (hur länge får hon behålla Castres?) och Wilma är delar av svenskt sparkapital som nu får chans att förränta sig. Nytt för i år är att alla fem ryttarna får rida om EM-medaljerna individuellt. Tidigare har ju femteryttaren inte fått gör en enda mästerskapsstart. En klar förbättring av reglerna!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden