Hoppning
14 juli 19:35
Ridsportplus

”Inte nöjda med placeringen”

FHS 2023Även om resultatet inte var vad det svenska laget hade hoppats på så var det ändå ett ganska muntert gäng som samlades efter sjundeplatsen i dagens Nations Cup. "Det är ju inte alls där nere vi vill vara. Men om vi tittar på antal fel så ligger vi inte så långt efter", konstaterar förbundskapten Henrik Ankarcrona.

”Inte nöjda med placeringen”
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero gjorde en fin laginsats inför en jublande hemmapublik. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Totalt 16 fel kan låta mycket men så blir det när flera ryttare samlar på sig ett ynka nedslag – det var fallet för det svenska hopplaget idag.

Efter att samtliga fyra ekipage dragit på sig fel i första rundan kom nollorna i omgång två.
– Jag tycker att vi lyfter oss i andra rundan. Vi hade några små grejer vi behövde titta på efter första rundan och Wilma, som gick ut först, fick till det som vi hade pratat om. Hästen hoppar fantastiskt, och att göra 4+0 fel i en nationshoppning är inte dåligt, säger Henrik Ankarcrona när han ska sammanfatta dagens insatser.

Wilma Hellström såg ut att sitta på en tickande bomb i Cicci BJN, en känsla som en sprudlande glad ryttare bekräftade.
– Hon var väldigt taggad, väldigt på hugget till första rundan. Men det är bra, då mår hon bra. Det var nog bra att hon fick springa av sig, för även om det kändes väldigt bra så var det skönt att få till det i andra omgången när hon hade sansat sig lite.

Hon skickade av mig igår morse, i skritt.

Wilma Hellström om sitt taggade sto

Energin var på topp hos det enögda skimmelstoet, som dessutom gav Wilma en lufttur på torsdagen.
– Hon skickade av mig igår morse, i skritt. Det är så här hon håller på när hon är på topp, hon har allt lite karaktär. Jag kan ju inte bli arg på henne, så jag får bara klappa lite och hoppa upp igen, säger hon och ler stort.

Wilma Hellströmcicci 1 230714 Rt
Wilma Hellström var nöjd med sin Cicci. Foto: Roland Thunholm

Nu laddar ekipaget troligtvis om för Grand Prix på söndag, inför en entusiastisk hemmapublik som hyllar sina ryttare.
– Publiken här är bara underbar, jag önskar så att jag kunde ha gett dem en dubbelnolla. Men det blev i alla fall en nolla, konstaterar Wilma.

”De kanske tror att det är sista gången jag är här”

Rolf-Göran Bengtsson satt på en Zuccero som var i fin form – hingsten fick strykas från tävlingarna i Stockholm då han fick problem med allergi, vilket gjorde att Rolf-Görans plan fick ändras. Idag hoppade han en strålande fin nolla i andra rundan, efter ett nedslag i första.

– Jag tycker att han känns fin, han har har tävlat lite för lite men det var ett bra svar att få här idag, att han går två rundor så här. Felet i första rundan skulle jag inte haft, han var lite orolig i höger mungipa hela vägen och tappade ett ben över ett räcke. I andra rundan hoppade han jättefint.

Rolf-göran Bengtsson-szuccero 2 230714 Rt
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero. Foto: Roland Thunholm

Han är en av ryttarna som får publiken att låta som allra mest, och han njuter av att rida i Falsterbo.
– Det är givetvis jättekul att ha ett sådant stöd från publiken här. De är väldigt med och hejar på alla egentligen, men kanske speciellt på oss som kommer nere från södra Sverige. Eller så är det för att de tror att det är sista gången jag kommer, säger han och skrattar.

Petronella och fyrfelsrundorna

Petronella Andersson levererade två fina rundor med ett nedslag i varje. Det var uppenbart att hon inte var helt nöjd med det, men samtidigt konstaterar både hon och Ankarcrona att Castres van de Begijnakker Z håller en väldigt hög lägstanivå.

– Jag hoppas att nollorna snart ska komma, säger Petronella med ett snett leende.
– Men vi fortsätter arbeta med det vi kan, det finns alltid mycket att förbättra. I det stora hela hoppade han bra.

Petronella Andersson-castres Van De Begijnakker 2 230714 Rt
Petronella Andersson väntar på den där felfria rundan med Castres van de Begijnakker Z. Foto: Roland Thunholm

Hemmahörande i Ljunghusen var det näst intill hemmaplan för Petronella, som hade familj, vänner och gamla skolkompisar på plats i publiken.
– Falsterbo ligger varmt om hjärtat för oss som kommer härifrån. Vi har växt upp här nere. Det är faktiskt första gången jag rider här som senior, det var väldigt kul och betyder väldigt mycket – det är en nyttig erfarenhet för både mig och hästen.

”Ingen bra dag på jobbet”

Marcus Westergren och Fellaini de Liebri Z hade inte sin bästa dag och blev strykresultat i båda rundorna, med 12+18 fel.
– Jag sitter på en väldigt oerfaren häst, och själv är jag väl inte jätteerfaren på den här nivån, konstaterar han.

– Jag vet inte riktigt hur den här lilla damen funkar än heller, hon var väldigt taggad och ville väldigt mycket. Det är bara att jobba på, så tror jag att vi kommer komma långt. Kapaciteten har hon absolut, och det är fantastiskt att få den här chansen att rida här. Sen att vi inte nådde upp till det vi önskade, det är ju en stor besvikelse för mig. Men det är bara på det igen, jag vet att hon kan för det har hon bevisat.

Marcus Westergren-fellaini De Liebri 1 230714 Rt
Marcus Westergren och Fellaini de Liebri Z över vattnet. Foto: Roland Thunholm

Bygger för framtiden

Henrik Ankarcrona tycker att dagens lag absolut har kapacitet för att vara med och slåss om topplaceringar.
– Om vi tittar på antal fel så ligger vi inte så långt efter. Ryttarna gör flera bra rundor, det är svårt att vara besviken över det. Sen vill vi som ett kollektiv absolut mer.

Vi som ett kollektiv vill absolut mer.

Henrik Ankarcrona om lagresultatet

Bakom den yttersta toppen, som hoppat hem OS- och VM-guld, gäller det att bygga för framtiden.
– Vi måste ge fler chansen, vi måste hela tiden försöka bredda och fylla upp för att vi ska kunna behålla vår plats och ta fler medaljer i framtiden.

Nu väntar en vilodag i morgon lördag innan några av laghästarna ska gå Grand Prix på söndag.
– Vi ska se vilka som är kvalificerade först och främst. Sen får vi ta en liten funderare i morgon. Det är alltid bra att sova på saken, avslutar kaptenen.

Här kan du läsa liverapporteringen från Nations Cup
Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden