Krönika
14 juni 14:47

Krönikören: Låt EM-febern börja!

Sportkrönika"Det är på mästerskapen alla vill vara som bäst, det är de som är det stora målet" - Ridsports krönikör tittar på den senaste tidens svenska framgångar på de internationella tävlingarna, men menar att det är på de stora mästerskapen som det hettar till. Och snart stundar EM.

Krönikören: Låt EM-febern börja!
Annelie Frank är webbredaktör och reporter på Ridsport. Foto: Privat

Oj, vad svenska ryttare i hoppning och dressyr har levererat på senare tid. För att nämna en del:

  • Seger i femstjärnig Grand Prix Special i tyska München-Riem för Therese Nilshagen och Dante Weltino.
  • Patrik Kittels EM- och VM-häst Well Done de la Roche blev tvåa i en trestjärnig Grand Prix i franska Compiègne efter lång skadefrånvaro för stoet.
  • Andraplats i Roms femstjärniga Grand Prix över 1,60-hinder för Jens Fredricson och Markan Cosmopolit.
  • Wilma Hellström och Cicci BJN dubbelnollade i den prestigefyllda nationshoppningen i Rom.
  • Rolf-Göran Bengtsson vann en trestjärnig Grand Prix över 1,55-hinder med Zuccero i Danmark.

Allt ovanstående – och en massa andra roligheter som att Peder Fredricsons stjärna Hansson WL är tillbaka på banan och att Malin Wahlkamp Nilsson gled in på en finfin placering i den femsjtärniga delen meetinget i Compiègne med Bergsjöholms Valbonne – ger mig stora förhoppningar inför sommarens alla EM.

Det är deras jobb att utveckla hästar och synas på stora tävlingar.

Hur det än är, tävlingar som ovanstående är ”business as usual” för den här kategorin ryttare. Det är deras jobb att utveckla hästar och synas på stora tävlingar. Och precis som med alla andra jobb finns det både bra och dåliga dagar.

Det riktigt stora är de internationella mästerskapen. Det är då det hettar till, det är då tävlandet lyfter till något annat, något utöver ”vardagen” oavsett om det är i Rom, på Stockholms Stadion eller i Västervik. I bästa fall leder tävlande på mästerskap till ära och berömmelse, till att ridsporten når andra än de redan invigda och inskrivande i idrottens historieböcker.

Missförstå mig inte – tävlingarna jag har räknat upp betyder massor för många. För en uppfödare kan det till exempel vara hur stort som helst att ha egen uppfödning med på en prisutdelning i Falsterbos unghästklasser och Wilma Hellström var säkert överlycklig över sina rundor i Roms nationshoppning. Men ändå – några mästerskap är de här exemplen inte.

Det är på mästerskapen alla vill vara som bäst, det är de som är det stora målet. Det är där som internationell media samlas för att rapportera, hylla och såga. Finaldagarna dallrar det av adrenalin i luften på och runt arenan.

Det är spännande och inspirerande att följa de EM-aktuella ekipagens uppladdning.

Men just nu befinner vi oss fortfarande i förberedelsernas och upptrappningens tid, vilket också är den period då allt är möjligt. Det är spännande och inspirerande att följa de EM-aktuella ekipagens uppladdning, läsa och höra hur ryttarna tänker om sina förberedelser och hur de skruvar på detaljer. Låt EM-febern börja!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden