Debatt
3 augusti 2021 19:31

Hästprofilernas krav till justitieministern

Sätter ner fotenOm regeringen klubbar igenom en oförändrad konsumentköplag kommer det få långtgående konsekvenser för den svenska hästnäringen. Det skriver ett stort antal tunga hästprofiler i ett öppet brev till Sveriges justitieminister Morgan Johansson.

Hästprofilernas krav till justitieministern
Några av Sveriges tyngsta ridsportprofiler kräver nu att justitieministern på allvar ska förstå konsekvenserna av en icke förändrad lag. Foto: Montage

Så här lyder det öppna brevet:

Allt tyder på att regeringen kommer att låta handel med häst få fortsätta i KKL (konsumentköplagen) trots att lagen är illa anpassad för levande djur och blir processdrivande.

Dessa köpprocesser tar ofta över ett år och under den tiden befinner sig hästen i ett ingenmansland, utan adekvat veterinärvård, skötsel eller träning.

Ofta förekommer en misskötsel, där hästen kan gå en för tidig död till mötes eller behöver en lång rehabilitering för att kunna komma tillbaks till den form som hästen var vid försäljningen.

I många fall kommer hästen aldrig tillbaka till det skick som den var när den såldes.

Hela Sveriges sakkunniga expertis inom hästnäringen såsom LRF Häst (Lantbrukarnas Riksförbund), Svenska Veterinärförbundet, HNF (Hästnäringens Nationella Stiftelse) med flera har under många år engagerat sig och drivit frågan om att lyfta levande djur ur KKL.

Det är fullkomligt orimligt att låta djuren ligga under en lag som är framtagen för att stärka konsumentens roll gentemot företag när det gäller tillverkade produkter.

Men trots att de har lagt fram obestridliga, tunga bevis för att det är fullkomligt orimligt att låta djuren ligga under en lag som är framtagen för att stärka konsumentens roll gentemot företag när det gäller tillverkade produkter, verkar det nu som att vissa partier helt har stängt dörren för vidare diskussioner i frågan på regeringsnivå.

Hästsporten är en av Sveriges största sporter och hästnäringen är en viktig bransch för hela Sverige. Utredningen ”Samhällsekonomiska effekter av hästnäringen” från 2018 visade att landets cirka 360 000 hästar då omsatte med alla positiva spridningseffekter hela 72 miljarder kronor.

De skapade 38 000 jobb och levererade drygt sex miljarder i skatt. Hästnäringen bidrar även till att hålla landsbygden levande om inte annat vad gäller foder, spannmål och betesmarker.

Som trenden idag ser ut med en dramatisk ökning av stämningar i hästaffärer så väljer fler och fler hästföretagare att avstå från att sälja till privatpersoner.
Detta kommer på sikt att leda till att privatpersoner istället får åka utomlands för att köpa sina hästar, vilket inte bara leder till minskade skatteintäkter utan också att dessa köpare kommer att köpa hästar under helt andra förutsättningar, utan samma möjlighet till trygghet i form av att få ta del av veterinärjournaler, försäkringshistorik och tävlingsresultat.

Att kunna reklamera en levande vara tre år efter köpets ingående är fullständigt orimligt.

KKL kommer här att motverka sitt syfte och leder privatpersoner till sämre möjlighet för kontroll i sina affärer och större otrygghet.

KKL har bidragit till det klimat vi ser idag, med fler stämningar och där tvisterna blir mer och mer absurda för varje år som går. Allt fler köpare förstår och utnyttjar det faktum att man med hjälp av Konsumentköplagens utformning kan reklamera en häst med eller utan rimlig grund.

Att kunna reklamera en levande vara tre år efter köpets ingående är fullständigt orimligt. Att det står i lagen att varan ska återlämnas i väsentligt oförändrat skick verkar sakna innebörd i verkligheten. Det är orimligt att tro att köparen återlämnar hästen i samma skick som den var vid köpet efter tre år, eller efter en rättsprocess som tagit över ett år.

Hästar är ett levande djur, en begagnad vara redan vid försäljningstillfället som inte kan likställas med ett nytt kylskåp som inhandlas från en vitvarukedja.

Säljaren av hästen kan också bli skyldig att betala hästens omkostnader hos köparen såsom stallplats, foder, hovslagare, veterinär trots att köparen använt hästen till både träning och tävling. Alltså för kostnader som skett såväl innan som efter det att köpet reklamerats. Dessa omkostnader utöver köpeskillingen är orimliga och behöver ses över.

För att undvika en stor förlust brukar de flesta hästföretagare acceptera en förlikning, oavsett hur felaktigt köparen agerat och oavsett hur ärendet ser ut rent juridiskt. I de flesta fall är säljaren den svagare parten rent ekonomiskt vilket innebär att en dom i rätten till köparens fördel många gånger medför en konkurs för säljaren.

Många missnöjda köpare väljer att driva hästtvister oavsett hur orimlig grunden för stämningen är.

En av anledningarna till ojämlikheten är att en köpare som privatperson har möjlighet att använda rättskydd via sin hemförsäkring och kan därför välja att söka rättslig hjälp oavsett hur tveksamma grunder som köpet reklamerats på. En hästförsäljare har däremot ej möjlighet att få hjälp med rättskydd om man inte har haft en gällande företagsförsäkring i två år.

Det vill säga de hästar som har sålts under de första två åren som yrkesverksam kan man aldrig tillämpa rättskydd på.

Hästföretaget har helt enkelt inte råd att riskera en förlust i tingsrätten och väljer därför vägen med säkrast utgång. Näringsidkaren behöver också värna sitt rykte och varumärke.

Med anledning av detta har kulturen idag blivit att många missnöjda köpare väljer att driva hästtvister oavsett hur orimlig grunden för stämningen är.

Varför skulle de inte? Det är ju allmänt känt att det nästan uteslutande leder till en förlikning och att köparen i princip inte har något att förlora.

Utöver aktiva näringsidkare/hästförsäljare är det även många privatpersoner som insett hur fel lagen slår, vilket styrks av den namninsamling med i skrivande stund drygt 4 800 underskrifter som redan har presenterats för dig:

Det finns även ett djurrättsligt perspektiv på denna fråga: Hur tar ägaren/köparen hand om sin häst under den tid den är föremål för en rättslig tvist?

Ofta undviker köparen att behandla en skada innan rätten beslutat vems ansvar det är att bekosta denna behandling. Detta kan leda till att en häst med till exempel en behandlingsbar skada istället utvecklar ett kroniskt besvär, blir obrukbar och många gånger måste avlivas.

Är detta ett klimat du vill främja i vårt hästvänliga land och runt den miljardnäring som det faktiskt är?

Vi som skriver under på detta öppna brev är beredda att sluta sälja hästar till privatpersoner om levande djur ej undantas från KKL, är du beredd på att ta konsekvenserna av det?

Royne Zetterman – Fd landslagsryttare och hästföretagare

Pia Levin – Hästförmedlare, uppfödare, tränare och ryttare

Henrik Ankarcrona – Förbundskapten hopplandslaget, A-tränare, fd int svårklassryttare

Ragnar Bengtsson – Fd förbundskapten i både hoppning och fälttävlan, fd landslagsryttare, tränare

Erika Lickhammer – Int svårklassryttare, uppfödare, driver utbildnings, tävlings och försäljningsstall

Magdalena Hermelin – Driver utbildnings, tävlings- och försäljningsstall

John Hickey – Int svårklassryttare, A-tränare och uppfödare

Jens Fredricson – Landslagsryttare, A-tränare, stallmästare vid Flyinge och Ridskolan Strömsholm

Maria Gretzer – Fd förbundskapten hopplandslaget, A-tränare, hästföretagare

Niklas Jonsson – Ordf SvRF hoppkommitté, fd landslagsryttare, driver utbildningsstall

Pontus Westergren – Svårklassryttare, driver utbildnings, tävlings- och försäljningsstall

Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson – A-tränare och hästföretagare

Lena Nyström – Leg veterinär och uppfödare

Joel Andersson – Driver utbildnings- och tävlingsstall

Sven Ingvarsson – Hästföretagare

Ann-Sofie Oscarsson Hellsing – A- tränare, ryttare och hästföretagare

Lena och Benny Zeiloth – Uppfödare och hingsthållare

Peder Zeiloth – Unghästutbildare

Sylve Söderstrand – A-tränare, fd förbundskapten

Emma Emanuelsson – Svårklassryttare , A-tränare, hästföretagare

Sissela Smith – Landslagsryttare

Rigmor Arvidsson – Fd landslagsryttare

Pernilla Sjöstrand Jönsson – Uppfödare

Svante Johansson – Fd landslagsryttare och A-tränare

Lotta Björe – A-tränare, expertkommentator, fd landslagsryttare, hästföretagare

Niclas Haking – Svårklassryttare, A-tränare, poddare

Elin Andersson – Svårklassryttare, driver utbildnings, tävlings- och försäljningsstall

Helena Torstensson – Svårklassryttare och verksamhetschef på PS Flyinge och Partners

Sofia Westergren – Riksdagsledamot med hästgård

Malin Wikström – Hästjurist, hästföretagare och ryttarmamma

Lina Wiman – Uppfödare, driver utbildnings-, tävlings- och försäljningsstall

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden