Sportnytt
17 november 2021 06:20

Hattfrågan och OS-regler heta ämnen på FEI:s årsmöte

FEI:s årsmöteRegelverket inför nästa OS, nya bud om tidsfel i hoppning – och så verkar hattfrågan i dressyr göra ännu en comeback. I dag håller FEI sitt årsmöte där riktningen ska tas ut i ett antal brännande frågor.

Hattfrågan och OS-regler heta ämnen på FEI:s årsmöte
FEI:s ordförande Ingmar de Vos och generalsekreterare Sabrina Ibáñez. Foto: FEI/Dirk Caremans

Sedan i söndags har ridsportens internationella ledning varit samlad till årsmöte, General Assembly, och efter tre dagar av gruppmöten och diskussioner är det i dag, onsdag, dags för det beslutande forumet.

Det blir bland annat en omröstning om lagens storlek i OS. Medlemmarna i FEI är delade kring om det ska vara tre eller fyra ryttare i lagen.

Under året har hoppreglementet reviderats i grunden, och det har lett till ett antal förslag om ändringar. Bland de mer genomgripande är att överskriden maxtid alltid ska innebära ett fel per sekund, inte ett fel per fyra sekunder som det är i grundomgångar eller klasser med bedömningen två faser i dag.

Sedan ser det ut att bli ett sista slag om dressyrhattens vara eller icke vara. Det tyska och österrikiska ridsportförbundet liksom även det Europeiska Ridsportförbundet och dressyrryttarnas organisation föreslår att seniorer samt U25-ryttare ska kunna välja att tävla dressyr i hatt när det gäller tävlingar på hög nivå. Det fanns stöd för förslaget, men inget enhälligt stöd, i dressyrkommittén för detta, men inget stöd i FEI:s medical committee.

Under FEI:s årsmöte ska det också väljas en ny ordförande till dressyrkommittén, och det finns tre kandidater till posten, Martin Richenhagen från Tyskland, Maribel Alonso från  Mexiko samt Ulf Helgstrand från Danmark.

FEI:s årsmöte hålls i år i Antwerpen, Belgien, men är ett hybridmöte som också kan följas digitalt av FEI:s 135 medlemsnationer.
Ridsport följer årsmötet under dagen.
Onsdag kväll är det dags för FEI-galan, där Peder Fredricson är nominerad i kategorin Åres ryttare och Patrik Kittels hästskötare Marie Johansson är en av de nominerade till Årets hästskötare.

Här finns handlingarna till årsmötet
Länk till sändningen från årsmötet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden