Sportnytt
30 september 2021 09:55

Hjälmkrav och blodsregeln två av ämnena på FEI:s styrelsemöte

InternationelltNär styrelsen i det internationella ridsportförbundet, FEI, sågs i veckan var det första gången på nästan två år som mötet kunde genomföras fysiskt. Några av ämnena som diskuterades var dressyrens hjälmkrav och en översyn av blodsregeln i de olympiska grenarna.

Hjälmkrav och blodsregeln två av ämnena på FEI:s styrelsemöte
Det fanns önskemål om att styrelsen skulle titta på dressyrens hjälmkrav - det finns fortfarande vissa inom sporten som vill ha tillbaka hatten på tävling. Foto: Roland Thunholm

FEI:s styrelse höll under tisdagen och onsdagen möte på huvudkontoret i Lausanne, Schweiz. På agendan fanns en lång rad punkter – som EHV-1, OS i Tokyo och kvalregler – men några av ämnena som stack ut var att FEI nu satte ner foten en sista gång angående hjälmkravet i dressyr, som infördes internationellt den 1 januari i år. Det fanns önskemål om att ämnet återigen skulle tas upp för diskussion.

”Även om det fortfarande finns en del motstånd till kravet att bära hjälm i dressyrvärlden, så är styrelsen överens om att det är av största vikt att skydda idrottarnas välfärd och vi stödjer därför inte några undantag när det gäller denna regel”, skriver styrelsen i en sammanfattning av mötet.

Blodsregeln uppe för diskussion

För att säkra hästarnas välfärd vid tävling finns blodsregeln i FEI:s allmänna föreskrifter, en regel som har tolkats olika och lett till diskussioner. I dagsläget har all form av förekomst av blod lett till avstängning, men det finns förslag på att kunna göra undantag om hästens välbefinnande inte äventyras. Nu gav styrelsen de grenspecifika kommittéerna i uppdrag att diskutera och granska regeln i samråd med den juridiska avdelningen.

Läs hela sammanfattningen från FEIs styrelsemöte

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden