Hoppning
9 juli 2018 06:00

Helena och Bonzai H tillbaka på FHS: ”Han är en riktig glädjespridare”

FalsterboDet är hisnande 13 år sedan Bonzai H första gången tävlade i Falsterbo. Nu är han än en gång klar för de femstjärniga klasserna med Helena Persson, trots vissa busponny-tendenser på banan...

Helena och Bonzai H tillbaka på FHS: ”Han är en riktig glädjespridare”
Helena Persson och Bonzai H knep den fjärde och sista CSIO5*-biljetten. Foto: Roland Thunholm

Helena Persson ska än en gång rida de internationella klasserna i Falsterbo med Bonzai H (val f -00 e Baloubet du Rouet-Caletto II, uppf Stuteri H, Bengt o Anita Johansson). Det rutinerade ekipaget toppade 7 Star-tabellen efter de fyra delfinalerna och hoppade i går hem den internationella startplatsen som fyra i den slutliga finalen.

I lördagens 7 Star-klass blev det felfritt, om än med visst huvudbry.
– Han var som ett bångstyrigt russ. Han hittar på något nytt hela tiden, säger Helena.

Hon skojar om att det är som att hennes 18-åring har blivit myndig och tar sig friheter utan att riktigt lyssna på sin ryttare, numera även inne på banan.
– Han har alltid varit påhittig. Vi har våra diskussioner och han tycker nog att det är han som vinner, medan jag tycker att det är jag som vinner, säger Helena med värme i rösten.

Ridsport, Ullevi Dag 4
Helena och Bonzai H inför EM i Göteborg förra året. Ekipaget var svenska truppens reserver och kom femma i GP:n på Ullevi. Foto: Roland Thunholm

Siktar på GP:n

I söndagens final när det verkligen gällde var duon på precis samma spår. Finalens snabbaste fyrafelare säkrade att de får hoppa vidare i de internationella femstjärniga klasserna.

Helena gläds åt att hennes partner, som hon gör sin 15:e säsong med, känns lika fräsch och spänstig som alltid. Under året har han gått mest 1,45-1,50 och inte några större internationella klasser. Förra året var de femma i Grand Prix på FHS och mot den klassen siktar Helena igen.
– Det vore jättekul om vi kvalade in till Grand Prix-klassen på fredag här i Falsterbo. Då får vi se om de där extra tio centimeterna finns kvar i honom, men det känns definitivt så.

Lika nyfiken fortfarande

Att hålla formen även högre upp i åren verkar ligga i släkten. Bonzais syster på mödernet, som Helena tidigare red, är nu 17 år och hoppar fortfarande på GP-nivå med sin amerikanska ryttare. Bonzai är inte bara fysiskt fräsch – han är fortfarande ung i sinnet också.

– Han är alltid den mest nyfikna av hästarna, så intresserad av allt och ska ha koll på läget, även fast han har varit med så mycket. Jag tycker att det är så häftigt att han fortfarande är sådan.

Vad betyder det för dig att fortfarande tävla med Bonzai efter så många år?
– Förutom det självklara, att det betyder att jag får rida här i Falsterbo exempelvis, är jag väldigt glad att ha en sådan glädjespridare som han är. Han har alltid en så positiv uppsyn och öronen är ständigt spetsade. Det spelar ingen roll om vi så bara är hemma i ridhuset – öronen är alltid spikrakt framåt.

Ridsport, Hoppning, Laghppningsfinalen.
Många, många äventyr har det blivit genom åren. Här hoppar duon EM i Aachen 2015. Foto: Roland Thunholm

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden