Avelsnyheter
3 mars 2021 15:05

Helgstrand: ”Hingsten har inte visat sitt rätta ansikte”

Clean sportVid helgens uppmärksammade "hingstshow" i regi av Helgstrand saknades unghingststjärnan Darling's Dream. Reservsegraren i Westfalen, som Helgstrand ropade in på auktionen, visade sig ha en otillåten substans i blodet vid hingstpremieringen.

Helgstrand: ”Hingsten har inte visat sitt rätta ansikte”
Andreas Helgstrand är märkbart frustrerad över att ha fått ett positivt dopningstest för andra året i rad. Foto: Helgstrand Dressage

Det var i november förra året som Helgstrand Dressage ropade in reservsegraren Darling’s Dream (e Diamond Deluxe-Lissaro) för 600 000 euro i samband med hingstpremieringen i Westfalen. Hingsten var dock inte med på Helgstrands digitala hingstvisning som livestreamades den 27 februari – och nu kommer förklaringen.

”Anledningen är väldigt olycklig, men vi har bestämt oss för att informera direkt för att undvika missförstånd och falska rykten.” Det skriver Helgstrand Dressage på sin Facebooksida. Helgstrand förklarar vidare att man i januari 2021 fått resultatet av hingstens obligatoriska dopningstest som togs samma dag som premieringen – och att detta visade positivt för en otillåten substans.

”Som ett ansvarstagande, värdedrivet företag som arbetar med avel, utveckling samt handel med hästar på högsta nivå, kan Helgstrand Dressage inte acceptera det faktum att otillåtna substanser fortsätter dyka upp på den här höga sportsliga nivån, vid hingstbedömningar eller i vår verksamhet”, säger Andreas Helgstrand i ett uttalande på Facebooksidan.

Andreas Helgstrand fortsätter: ”Hingsten Darling’s Dream har inte visat sitt rätta ansikte vid premieringen eller den efterföljande auktionen. Därför kommer vi inte att erbjuda hingsten till våra uppfödare.”

Rättsliga åtgärder väntar

Andreas Helgstrand klandrar både avelsförbundet i Westfalen, som auktionerade ut hingsten, och hingstens uppfödare – ”som inte vill ta ansvar och ta tillbaka hästen”.

Kravet att hästen ska tas tillbaka kommer att kvarstå både gentemot avelsförbundet och uppfödaren, ”och om det blir nödvändigt kommer rättsliga åtgärder att vidtas”. Något som enligt Helgstrand just nu är på gång i Tyskland.

Kort efter att Helgstrand offentliggjort testresultatet gjorde avelsförbundet i Westfalen följande korta uttalande:

”Det positiva resultatet var inte på något sätt en avsiktlig manipulering av hingsten, utan en foderkontaminering med koffein orsakat av kontaminerat foder som tillverkaren levererat.” Detta enligt Eurodressage.

Koffein klassas av FEI som ”specificerad substans” till skillnad från de substanser som klassas som ”förbjudna”. Bägge kategorierna ska tas på lika stort allvar, men sannolikheten att hästen ska få i sig specificerade substanser genom exempelvis foderkontaminering är mer troligt.

Andra dopade hingsten

”Vi vill bara inte ha en dopad häst och reglerna är tydliga. Dopning är inte tillåtet. Förra året hittade vi en godtagbar lösning och den här gången är de inte intresserad av att göra någonting alls. Därför får de ta tillbaka hästen som reglerna säger.” Det säger Andreas Helgstrand till Eurodressage.

2019 råkade Helgstrand Dressage ut för en liknande incident, också i Westfalen, när segerhingsten och rekorddyra auktionsköpet Dynamic Dream testade positivt för det icke-steroida antiinflammatoriska läkemedlet Flunixin. Ett läkemedel som används vid smärta i muskler och skelett och även vid kolik. Uppfödaren Giesselmann förklarade det positiva testet med att hingsten behandlades för ett ”hudproblem”. Hingsten förlorade sin licens och visades återigen av Helgstrand under våren 2020 då den godkändes, med negativt dopningstest.

Senare under året skadade dock Dynamic Dream nacken illa i samband med avelsarbetet, och det är oklart om han kommer att kunna verka i sporten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden