Dressyr
20 september 18:00

Helgstrand mister bronsmedalj efter otillåten behandling

BeslutMedicineringen som Andreas Helgstrands bronsmedaljör Jovian fick under lördagen vid danska mästerskapen i juni är inte tillåten. Det slår Danska Ridförbundets disciplinnämnd fast under tisdagen och redogör för konsekvenserna.

Helgstrand mister bronsmedalj efter otillåten behandling
Danska mästerskapen fungerar även som mästerskapsuttagning för det danska landslaget i dressyr. Foto: Kim C Lundin

Det var när Jovian fick lindriga koliksymptom under lördagskvällen 3 juni som behandling med två olika läkemedel i avskildhet på tävlingsplatsen vid danska mästerskapen ägde rum. Inom en timme fick Jovian tillbaka aptiten och mådde till synes bra under natten.

Samma kväll, klockan 22.04, mailade behandlande veterinär Danska Ridsportförbundets veterinärkonsulent Mette Uldahl, men vidare försök att nå Mette för att få behandlingen godkänd gjordes inte. Mailet öppnades av Mette först under söndagskvällen, efter att ekipaget ridit klart och tagit brons. Under måndagen skickades ytterligare ett kompletterande mail med angivna doser för behandlingen. Helgstrand uppges ha fått kännedom om behandlingen först under tisdagen, i samband med att en inlämnad anmälan framkom.

Flera orsaker bakom beslutet

Läkemedlet gavs till Jovian genom sond, vilket strider mot bestämmelserna som säger att hästarna under evenemang inte får inta vätska som den inte frivilligt konsumerat genom att dricka. Dessutom användes Traumeel, ett preparat som främst är inriktat på att behandla smärta och inflammatoriska tillstånd i rörelseapparaten. Ytterligare en oegentlighet är att behandling på tävlingsplatsen alltid måste godkännas av DRF:s veterinärkonsult.

Helgstrand å sin sida menar att preparaten som använts inte finns på FEI:s dopinglista och inte är inom ramen för vad FEI anger vara vätskebehandling. Dessutom menar Helgstrand att två tekniska delegat passerat under veterinärens behandling.

Ryttarens ansvar att följa bestämmelserna

I disciplinnämndens beslut läggs stor vikt vid att tävlingen anordnats i Danmark, av Danska Ridsportförbundet, och att det därför är DRF:s bestämmelser som gäller. Att dosen Traumeel var fyra gånger större än rekommenderad dos anses också vara uppseendeväckande. Att två tekniska delegat passerat menar disciplinnämnden inte kan göra behandlingen accepterad. Vidare är det ryttarens ansvar att de uppsatta bestämmelserna följs.

Till följd av disciplinnämndens beslut diskvalificeras ekipaget och den bronsmedalj ekipaget tog under söndagen ska lämnas tillbaka, liksom samtliga andra priser. Dessutom måste Helgstrand betala 5 000 DKK i böter.

Här kan du läsa hela beslutet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden