Hästägartips
7 november 2021 12:54
Ridsportplus

”Hellre lite magra än för tjocka”

HästhälsaUnder perioden från föl till unghäst händer det mycket, både i fölets kropp och i livet runt omkring. Det är många och stora omställningar som väntar den unga individen.

”Hellre lite magra än för tjocka”
Daglig hantering av unghästen gynnar alla, påpekar veterinär Ylva Naeve. Inte minst underlättar det för hovslagare och veterinär. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ylva Naeve är privatpraktiserande i nordvästra Skåne och även stuteriveterinär på Hyllstofta travstuteri, Klippan. Där föds ett 60-tal föl per år.

    Hur ser den första tiden efter avvänjning ut?
    – Efter avvänjning i december släpps fölen på lösdrift i olika grupper, baserat på ålder med hingst- och stoföl separerade.
    – Stressen i samband med avvänjningen ger ett nedsatt immunförsvar och leder till att de flesta blir förkylda och snuviga. Vi behandlar oftast inte, men har daglig koll så att vi genast ser om någon äter sämre eller verkar hängig. Genom att vi har termochips kan vi lätt kolla om någon har feber, det är bara att scanna chipet.

    Vad kan de mer råka ut för?
    – En hel del! Det viktiga är den dagliga tillsynen, att det finns bra koll på hur varje individ mår. Står någon och kliar sig ofta, kan det vara löss. Det drabbar de riktigt unga, men även gamla hästar. Har du en gång haft löss i stallarna, blir du aldrig av med dem helt. Men det finns bra medel att behandla med.
    – Ringorm är inte heller ovanligt. Det bästa är att låta infektionen ha sin gång, om hästarna inte är extremt drabbade med mycket håravfall och ett långdraget förlopp.
    – När det blir lerigt och blött i hagarna är det alltid några av unghästarna som får hovböld. De blir ofta tydligt halta och svullnar upp i det drabbade benet.

    Hur ser du på hullet, hur ska unghästarna se ut?
    – Generellt försöker vi att vara försiktiga med utfodringen så att de hellre är åt det magra hållet än för tjocka. Man ska vara medveten om att hästarna inte är vackra under den här tiden. Ibland är de överbyggda, ibland är det framdelen som är högre.
    – Vid obalans i tillväxten kan de få uppdrivna kotor. Det är i regel ofarligt, men om någon häst får kraftiga reaktioner kan den behöva tas ur gruppen och sättas på boxvila eller gå i en mindre hage en tid. Problemet uppstår oftare hos föl vars mammor vallar runt dem eller inte låter dem vila tillräckligt.
    – Skulle en has eller kota vara svullen kan det bero på lösa benbitar, osteochondros. Så länge hästen inte är halt, väntar vi med att röntga.

    Hur ser det ut med vaccination och avmaskning?
    – Alla unghästar vaccineras mot stelkramp, hästinfluensa och herpesvirus. Vi har ett strikt avmaskningsschema, där vi tar träckprov på hösten för att se om vi behöver avmaska mot blodmask och bandmask.

    Vad ska ägaren till en fölunge mer tänka på?
    – Att daglig hantering av unghästen gynnar alla, så att den blir lätt för hovslagare och veterinär att hålla på med. På Hyllstofta binds de upp dagligen vid kraftfoderkrubborna.
    – Vilan är viktig när fölen växer, det måste finnas en torr liggplats där de tryggt kan ligga ner. Jag ser hur fölgrupperna här leker och äter och sedan, nästan vid samma tid varje dag, söker sig in i ligghallen och sover. Det händer både på för- och eftermiddagen.

    Fakta

    Föl och tillväxt

    • Avvänjning innebär stor stress för fölet, men den kan minska om fölet slipper för många förändringar samtidigt. En svensk studie har visat att fölen tappade mellan 11,5 och 15,5 kilo första dygnet efter avvänjning.
    • Från avvänjning till 1,5 års ålder har unghästen sin mest intensiva tillväxtperiod.
    • Fri tillgång på grovfoder med högt näringsvärde är grunden för foderstaten.
    • Vid 1,5 års ålder har en häst i regel uppnått 90 procent av sin vuxna mankhöjd och 80 procent av sin beräknade vuxenvikt.

    Visste du att: Ylva Naeve tidigare har arbetat med galopphästar på Irland och praktiserat på ett specialistfölsjukhus i Australien.

    Fakta

    Råd från uppfödare

    Uppfödaren Ann-Kristin Karlsson på Lindstud i Vikingstad, Östergötland, har 18 SWB-föl i år och berättar om hur hösten ser ut för dem.

    _dsc7224
    Ann-Kristin Karlsson Foto: Natalie Lindholm

    ”I takt med att betet nu blir sämre flyttas ston och föl till stora lösdrifter tillsammans med unghästar i olika åldrar. I samband med det vaccinerar vi mot stelkramp, hästinfluensa och botulism, avmaskar och ordnar med hovvård.

    Fölen vänjs av vid lite olika tidpunkter. Om mamman är dräktig igen tar vi ifrån fölen vid sex-sju månaders ålder, annars går de med stona längre. Efter att ha levt i lösdriften en tid tillsammans med mamman, har de hunnit bli trygga med flocken och det blir sällan några problem att skilja från dem.

    I samband med att de ska verkas, leds de lite. Men vi håller inte på en massa med dem, utan klappar lite på dem eller drar över dem med en borste då och då.

    Ibland händer det att någon fölunge är mer skygg än övriga den första vintern, men då får den vara det. Jag förstår att den som bara har ett eller två föl kan bli orolig om de har en ”blyg” fölunge, men det är bara att vänta ut den. Det ordnar sig.

    Vid nästa sommarbete släpps de med hästar ur samma grupp, så de känner dem. Då delas de upp efter ålder så att 1-åringarna går på ett bete, 2-åringar på ett annat och 3-åringarna för sig.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden