Distansritt
19 januari 2019 21:38

Hemmaryttaren bäst när internationellt snölopp avgjordes för andra året i rad

Välbekant vinnareDet blev svensk och holländsk seger när Vasaritten i Rättvik för andra året i rad gjorde succé med internationell distansritt på snö. Ryttare och distansrittsekipage från sju länder gjorde upp om placeringarna, men i CEI** 120 km rådde ingen på hemmaekipaget.

Hemmaryttaren bäst när internationellt snölopp avgjordes för andra året i rad
King of Pirates och Annelie Eriksson (9) spurtade till sig en hemmaseger på Vasarittens CEI** 120 km i Rättvik. Bakom finns sexan i mål Deres Rebecca Negro. Foto: Linnea Engblom

Vasaritten i Rättvik är en av Sveriges äldsta tävlingar i distansritt. Premiären i augusti 1992 drog man igång med en succéartad rivstart och tävling under fyra dagar med en tvådagars distansritt över 190 km som huvudklass. Vasaritten var också premiär för Lag-SM 80 km 1996.

I guldlaget red då distansrittsveteranen Ingrid Boström och hon fanns med även i årets startlista. Genom åren har Vasaritten haft uppehåll några år, men i januari 2018 var man tillbaka med en ny succé. Internationell distansritt i kyla och på snö.

Rejäla stigningar

Årets förutsättningar var åter mycket goda. Arrangörerna,  Dalarnas Distansryttarförening, har stor erfarenhet av internationell distansritt och f.d. landslagsryttaren Annelie Eriksson och hennes ständiga groom och pappa Jan är två av alla de som lägger ned mycket jobb på Vasaritten.

Banorna, på plogade mindre snövägar och i skogen (spårade med hästar eller fyrhjuling) är kända och utslagsgivande med flera rejäla stigningar uppför och nedför. Rättvikstravet ställer upp med gäststallar och sedan är de cirka 500 meter till start, mål och alla vetgates på Rättviks Gymnasium med naturbruksinriktning. Där finns en stor körhall så alla besiktningar och återhämtningsvila sker inomhus i plusgrader.

Lockade utländska ekipage

Det tre högsta tävlingsklasserna var internationell tvåstjärnig CEI** 120 km, enstjärnig CEI* 80 km och en nationell** 80 km, alltså nationell tvåstjärnig distansritt på 80 km som det från och med 2019 ska heta i det nya tävlingsreglementet. Både internationell, nationell, regional och lokal distansritt har alltså numera olika stjärnstatus, enligt moment 603 i tävlingsreglementet som finns att hämta hos Ridsportförbundet.

Svenska distansryttare och distansrittsekipage har många gånger genom åren tävlat internationell distansritt i Europa, UAE eller USA. Men distansryttare med eller utan egentränad häst har varit mycket sällsynta gäster på svenska internationella tävlingar i distansritt genom alla åren. Och utan prispengar eller värdefulla priser som t.ex. sadlar eller rika sponsorer, har ju Sverige dessutom ett svårt geografiskt läge i Europa.

Därför var det roligt att arrangörerna lyckats locka både ryttare från flera länder och ett ekipage från Holland på CEI* 80 km. El Kebir Florival reds av Jarmila Lakeman som är landslagsledare för de holländska YR-ekipagen, och hästen ägs av fransmannen Gerald Wisser som är landslagsledare i Holland för seniorerna. Svenska ekipage har ofta startat både i Dwingeloo och Ermelo i Holland, så snacka om att bädda för framtida utbyten när svenska ekipage startar och knyter kontakter utomlands!

Fler gäster

Från Holland kom också Bo van Aart, och hon är young rider som fick låna en norsk distansrittshäst på CEI** 120 km. Både internationella 80 km och 120 km kunde också vara kval för ryttarna till EM 160 km i England och YRVM 120 km i Italien senare i år. Aurora Salvati och Rebecca Negro från Italien hade fått låna svenska distansrittshästar på 120 km.

Från Portugal kom landslagsryttaren Rui Pereira f. -77 som har en tredjeplats på 160 km 2018. Han red svenska Nite Flyte men det blev uteslutning för gait (hälta) i vetgate 3. Norska och danska ekipage kom som vanligt till Sverige, och därmed blev alltså de internationella klasserna på Vasaritten äntligen rejält internationella med 27 startande.

Elva till start i CEI** 120 km

Det var 11 till start på CEI** 120 km som hade fyra sträckor på 40 km, 30+30 km som reds två gånger, och 20 km. Efter första sträckan tog MM Zcapa och Helena Wass, som avslutade 2018 med en fin plats 18 på Unghäst-VM för 7-åringar i Slovakien, en knapp ledning.

Efter andra sträckan var det slutridet för gait(hälta), och vinnaren på Vasarittens 50 km 2018 Sadiki el Moniet/Selina Andersson Kjellberg, Brunflo, tog över i täten. Tätt bakom uppvaktade Nite Flyte med portugisen Rui Pererira, Bomulds Santana/Sigrid Høgevold, Norge, CAS Tornado Dust/Aurora Salvati, Italien och King of Pirates/Annelie Eriksson. Tempot för de bästa efter 70 km låg mellan 15,60 km/tim till 15,97 km/tim.

Sista sträckans ganska lätta 20 km var en slinga som vände tillbaka samma väg efter cirka 10 km. Sadiki och Selina, som ingår i YR-landslaget, gick ut först några minuter före de andra. Men ekipagets fokus var att kvala till YRVM i höst och tränaren/hästägaren och tidigare landslagsledaren Eva Borg förbjöd Selina att rida upplopp.

Annelie ökade

Hemmaekipaget Annelie och Kingen körde samma taktik som vanligt och ökade farten rejält. Den här gången drog hon upp farten från 15,97 km/tim till 24,62 km/tim och segermarginalen blev cirka 2 minuter.

Annelie Eriksson har avsagt sig landslagsuppdrag i år, kan sin hemmabana utantill, men visste nog inte vilka order Selina fått.

Alltid fem placeringar i internationell distansritt. Segrare på CEI** 120 km på snö blev King of Pirates/Annelie Eriksson, Bjursås, på 7.14,20 tim/16,58 km/tim. De båda belönades med Best Condition av veterinärerna från Sverige, Finland, Polen och Portugal.

Därefter: Sadiki el Moniet/Selina Andersson Kjellberg, 7.16,15 tim/16,50 km/tim, CAS Tornado Dust/Aurora Salvati, Italien, 7.29,01 tim/16.04 km/tim, Deres/Rebecca Negro, Italien, 7.29,02 tim/16.03 km/tim och MD Shafiq/Sofie Dahl Larsen, Norge, 7.40,01 tim. 15,65 km/tim. Bara tre uteslutna är efter omständigheterna ett bra resultat.

2. El Kebirflorival Jarmila Lakeman
El Kebir Florival och Jarmila Lakeman åkte från Holland och tog en säker seger på snö på Vasarittens 80 km i Rättvik. King Peak och Hanna Martinsson (t.hö.) var först i mål men blev blev uteslutna i slutbesiktningen. Foto: Linnea Engblom

Säker seger för Holland

Det var 16 ekipage från Sverige, Norge, Danmark och Holland som gjorde upp på CEI* 80 km och på två gånger 30 km plus 20 km. Förra årets vinnare på 80 km King Peak/Hanna Martinsson, tog ett knappt grepp om täten under 60 km, men uppvaktades nära av El Kebir Florival/Jarmila Lakeman, Holland och Gucci Ibn Bazh/Ingrid Marie Jerdal Lervik, Norge.

King Peak och Hanna var först i mål efter att dragit på i 21,39 km/tim på sista sträckan, men det kostade uteslutning för gait i slutbesiktningen efter målgång.

Det blev i stället en enkel och säker seger till Holland för Kebir Florival/Jarmila Lakeman på 5.00,11 tim/15,99 km/tim. Tvåa blev Gucci Ibn Bazh/Ingrid Marie Jerdal Lervik, Norge på 5.42,59 tim/13,99 km/tim.

Stall Gillmyra i Vallentuna norr om Stockholm hade tre hästar från stallet till start och alla placerade. Sista pallplatsen tog distansveteranen (10 SM-guld och ett VM-brons i lag) Ingrid Boström och MZ Zou Zou på 5.49,20 tim/13,74 km/tim.

Fyra blev My Kanel el Hamy/Madleen Huzzell, och Kanelen visade nu att han var tillbaka efter att ha visat tecken på transportsjuka bara timmarna innan han skulle lastas på planet till VM i USA i höstas. YR-ryttaren i YR-landslaget Anna Remmare red in Ingrid Boströms Zigard till en femteplats.

Den tvåstjärniga nationella klassen på 80 km vanns av Ya Emirah Al Sahra och Veronika Hohenstein, Allingsås RS, som tog sin första seger på 80 km.

Ett snäpp upp nästa år

Dalarnas Distansryttarförening och Vasaritten har för andra gången visat att det går bra att tävla internationell distansritt i kyl och på snö.

Nästa år är det därför dags för ett snäpp till nämligen internationell 140 km. Det blir en ny tuff utmaning i pannlampornas sken, men så blev det redan i år vid målgången.

Resultat
Bankartor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden