Distansritt
21 januari 2018 06:47

Svenskt i topp i internationellt snölopp

SnöigtVasaritten i Rättvik blev Sveriges första tävlingsarrangör i distansritt att bjuda in till en internationell distansritt i snö och kyla. Värdnationen toppade succén som hade 18 deltagande ekipage från Sverige, Norge och Danmark.

Svenskt i topp i internationellt snölopp
Mot svensk seger i ett riktigt snöigt lopp. Foto: event-bilder.se

Att rida distansritt på is och snö är inte nytt i Sverige. Redan för 127 år sedan den 17 januari 1891 red 18 medlemmar i Stockholms Fäldtridklubb, SFK, en distansritt från Stockholm till Mariefred i minus 17 C och delvis på Mälarens is. Ritten leddes av Prins Eugen. Det var också SFK som anordnade den första officiella distansritten i Sverige den 8 februari 1895, och Prins Eugen var en av de tre prinsar som 1 november 1886 bildade SFK med syfte att bland annat rida distansritter.

Klurigt med snö

De senaste 30 åren har det bara varit någon enstaka lokal distansritt på snö och vintertid (i Jämtland) på 40 eller 50 km, men däremot några klubborganiserade träningsritter på snö. Det går givetvis utmärkt att tävla distansritt på snövägar, men det finns flera anledningar till varför det inte varit så. En distansritt genomförs normalt i Sverige helt utomhus och oftast mellan 10 och 15 timmar. Bana, vetgates, och vilområde samt uppstallning i både uteboxar eller mobila boxar förekommer.

Arrangörena har inte kunnat veta flera månader innan om det varit olämpligt tjälfruset, barmark eller tillräckligt bra snöunderlag. Många tävlingshästar får ett längre jul-och vinteruppehåll i träningen fram till kanske slutet av januari och man har nog trott att man inte får tillräckligt många starter. Det har heller inte varit något tryck eller större önskan från ryttarna om en förlängd säsong i Sverige. På senare år har det ändå tillkommit någon tävling i mars och november.

 

180121vasarittenlinneengblom
Glada hästar på Vasarittens CEI* 80 km. I täten vinnaren King Peak och Hanna Martinsson (till vänster.) och tredjeplacerade Luna/Silje Løkken, Norge. Foto: Linnea Engblom

 

Klivet upp

Förra året gick Dalarnas Distansryttarförening utanför boxen och genomförde Trettondagsritten. Det blev succé med 17 starter i Clear Round (kval till tävlingsklass) och Pröva på. I år tog man ett rejält kliv upp till internationell klass med domare och veterinärer från utlandet, och en CEI* 80 km. Vasaritten i Dalarna är faktiskt en av de äldsta distansritterna med premiär1992. På senare år har det bara varit distanser upp till 80 km och några år varit uppehåll eller blivit inställt pga för få anmälda.

Vasarittens signum har varit den tuffa, långa och branta slalombacken i Rättvik. Där avgjordes Sveriges första lag-SM 1996, och 2001 var det senaste gången man arrangerade VM-distansen 160 km. Det är dags nu med minst tvåstjärnigt igen på Vasarittens vackra och utslagsgivande banor med mästerskapsstandard.

Denna gång blev det 18 internationella ryttare från tre nationer.

– Vi förstod att det var flera som behövde och ville komma igång tidigt med enstjärnigt för att senare i år kunna tävla vidare i internationella stjärnritter. Vi har ju sedan länge kunnat använda banor på vägar, skogsvägar och terräng runt Rättvik.

– Vi har mycket snö och det kom mer nysnö på fredagsnatten. Alla grus-och asfaltvägar var plogade med packad snö. På några mindre skogsvägar har vi kört upp spår med fyrhjuling, och på några småställen i skogen har vi ridit och trampat upp spår, säger banansvarige Jan Eriksson.

Hemmaseger

På 50 km vann Jämtlandsekipaget Sadiki el Moniet och Selina Andersson Kjellberg. Tävlingscentrum med start och mål låg på lantbruksskolan i Rättvik som ligger nära gäststallarna på travbanan. Lantbrukskolan har en mycket stor körhall där både vilområdet och alla vetgates fick plats inomhus i plusgrader.

Femdagarsprognosen varnade för runt 15 minusgrader, men det blev bara runt 5 minus. Första sträckans 30 km reds två gånger och gick norrut runt Dalhalla och upp till Östbjörka i kuperad stigning innan den vände söderut mot Rättvik. Tredje och sista sträckans ganska lätta 20 km var sista 10 km på sträcka 1 och reds fram och tillbaka.

I en den enstjärniga klassen 80 km blev det hemmaseger. King Peak ox, 14 år, och Hanna Martinsson från Annelie Eriksons stall i Bjursås tog hand om ledningen i vetgate 2 efter att ha ökat farten från 14,98 km/tim till 18,02 km/tim. Sista sträckan ökade de till 21,77 km/tim och segertiden blev 4.35,10 tim/17,44 km/tim. Drygt tio minuter bakom kom 7-åringen Top Spin ox och Maria Hagman Eriksson in som tvåa på 4.38,09 tim/17,26 km/tim.

180121vasaritten2linneengblom
Stilfull prisutdelning i Rättvik. Hanna Martinsson och King Peak gjorde comeback efter ett uppehåll från 2014 som jockey hos Annelie Eriksson och vann enstjärnigt 80 km i Rättvik. Till höger Marianne Eriksson, t.f. ordf. i SvRf Distanskommitté och dagens ordf. i Ground jury. Foto: Linnea Engblom

Gästerna placerade sig

Mr Popgun och Elanor Mowbray Jones, som ledde efter första sträckan hade en upploppsfinish med Maria. Men något hände sista biten och ett blödande sår bak vid hoven bedömdes av veterinärerna så pass omfattande att det blev uteslutning i slutbesiktningen och extra koll på veterinärkliniken intill travbanan.

Alltid fem placeringar internationell klass och trea blev Luna/Silje Løkken, Norge, 4.44,42 tim/16,86 km/tim, fyra Khalid/Rikke Sophie K. Thygesen, Danmark 5.13,44 tim/15.30 km/tim och femma El Weiron ox/Camilla Nilsson, 5.19,10/15,04 km/tim.

Med 13 av 18 godkända i slutbesiktningen visar det att det går att tävla internationellt på vintern och på snö. Och den 3 februari är det lokal distansritt 50 km i Kristinehamn och troligen på snö igen.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-