Hoppning
15 juli 2022 18:48
Ridsportplus

Henrik Ankarcrona: ”Behöver något år till på oss”

FHS 2022Det blev nära nog en jumboplats för Sverige när Nations Cup avgjordes på fredagen. Det var inte ett resultat som Henrik Ankarcrona hade förväntat sig, men kanske var det ett nödvändigt ont för att lyckas på sikt. Läs här vad hoppningens förbundskapten sa om Sveriges laginsats i Falsterbo.

Henrik Ankarcrona: ”Behöver något år till på oss”
"Det kan vara press och annat som stör ryttarna, men det måste man lära sig att hantera", sa Henrik Ankarcrona efter Sveriges svaga insats i Nations Cup. På bilden syns Angelie von Essen med Happiness DKZ. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det började fantastiskt bra med en luftig och effektiv nollrunda av Jens Fredricson och Markan Cosmopolit, och det slutade med en snygg nollrunda av Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W. Men däremellan var det inte alls Sveriges dag när Nations Cup avgjordes i Falsterbo på fredagen. Belgien vann och Sverige slutade nära nog på jumboplats med 24 fel – och en dallrig position i hoppningens högsta liga.

– Jag var ganska säker på att vi skulle ta oss väldigt högt idag – fel hade jag. Med det sagt hade vi ett väldigt starkt lag, blandat med erfarenhet och mindre erfarenhet både vad det gäller hästar och ryttare, sa förbundskaptenen Henrik Ankarcrona efteråt.

– Jag är såklart långtifrån nöjd med prestationen, det är ingen av oss idag. Vi hade hoppats på mycket mer. Men på något sätt måste vi fortsätta på det här viset för att bredda våra trupper, fortsatte han.

Viktigt med bredd i toppen

Bredden i toppen är något som Henrik Ankarcrona ofta pläderar för som en framgångsfaktor för svensk hoppsport på sikt.
– Förhoppningen är hela tiden att alla som satsar och har en häst med bra kvaliteter, som är mogen för uppgiften, ska få chansen, sa han till Ridsport i samband med LGCT i Stockholm.

Vad som ställde till det för det svenska laget är för tidigt att säga, menar Henrik Ankarcrona. Han konstaterar att det fanns en plan på detaljnivå, men att den inte höll hela vägen inne på banan. Det fanns flera höjdpunkter men också svagheter som blottades.
– Bryter man ner det finns det mycket positivt på lång sikt, men kortsiktigt var det absolut inte tillräckligt bra.

Att göra en plan för ett stort mästerskapsår är alltid en utmaning.
– Vi har vårt stora mål som är VM och så har vi vårt andra mål som är den här ligan, som vi kan använda för att plocka fram nya ekipage, säger Henrik Ankarcrona.

VM-matchningen styr

– Huvudmålet är VM såklart, där ska vi ha så fräscha och så bra hästar som möjligt. De ska få göra de tävlingar som är bäst för matchningen mot mästerskapet. Det öppnar upp dörren för många andra att kunna göra de här tävlingarna, men då har vi inte som många andra lag sina bästa ryttare kvar. Och då är det klart att vi hamnar lite efter.

På sikt ser Henrik Ankarcrona att strategin med den breda toppen kommer att leda till att Sverige har fler ekipage som på allvar kan konkurrera i den högsta hoppligan. Redan nu finns det en större bredd, menar han.
– Men vi behöver något år till på oss för att få till de där detaljerna som krävs för att vi ska kunna konkurrera ut de här nationerna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden