SIHS 2024Hur gör han, Henrik von Eckermann, för att lyckas ligga etta på världsrankningen i 28 månader i sträck? Det handlar om planering, att utveckla flera hästar på olika nivåer och att anpassa planen efter det som passar hästarna bäst.
– Jag kan ibland känna att man bör göra lite mer och prata lite mindre, säger han.
Henrik von Eckermann vill ha mindre snack och mer verkstad
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Den svenske världsettan Henrik von Eckermann är tillbaka på hemmaplan när Sweden International Horse Show drar igång på torsdagen. Med sig till Stockholm har han två hästar. Iliana (KWPN sto f -13 e Cardento-Gentleman, uppf J.A.M. Bocken, äg Dufour Stables AG) kommer att gå de stora klasserna fredag och söndag och Calizi (DSP sto f 2013 e Cellestial-Stakkatol, uppf Lengert, äg Dufour Stables) går kringklasserna.
– Iliana är försiktig och snabb. I det vardagliga livet är hon lugn, men när hon kommer in på banan kommer det tre växlar till, berättar Henrik von Eckermann.
”Ett pussel”
King Edward befinner sig på hemmaplan och laddar inför världscupen i La Coruña samt Top 10-finalen i Genève senare i december. Totalt har Henrik åtta hästar i träning i nuläget som han lägger fullt fokus på. Det handlar både om äldre hästar, men även om att bygga erfarenhet med nya yngre bekantskaper.
– Det är ju ett pussel som vi håller på med hela tiden, att ge hästarna tid men också erfarenhet på bra tävlingar. Jag försöker hela tiden tänka på vilken häst som passar för vilken tävling. Jag tänker på vilka svårigheter som finns, hur banan ser ut och vad som kan passa. Jag har ett fantastiskt team bakom mig som gör det här möjligt. De är väldigt engagerade och jag är otroligt tacksam för det arbetet de gör, säger Henrik von Eckermann när han träffar pressen på torsdagen i Strawberry Arena.
Jag har ett fantastiskt team bakom mig som gör det här möjligt.
Det handlar mycket om att se framåt och bygga upp hästar som kan fylla på och ta sig an större uppgifter när de är redo.
– Jag försöker hela tiden bygga underifrån så att jag kan ta tid på mig när hästen är yngre. Jag vill ha i alla fall ett år på mig där hästen bara får komma in i mitt system och lära känna mig. Fram till nio års ålder är det inte riktigt en tävlingshäst för mig ännu, utan då handlar det mer om uppbyggnad. Visst kan jag vinna en klass ändå, men det är inte det som är intressant just då utan fokus ligger på att bygga upp ett samarbete, säger Henrik.
28 månader i topp
Att komma hem till Sverige för en stor tävling är något som ryttaren sett fram emot.
– Det är alltid kul att komma hem till den svenska publiken, de levererar alltid varje år.
Henrik von Eckermann hyllades på årets Ryttargala, när han på onsdagen tog hem tre priser. Bland annat handlade det om priset Årets Bragd, som han fick för sitt pågående rekord som världsetta i 28 månader i rad hittills. Frågan är hur han gör och hur det kan vara möjligt att ligga i topp så länge.
– Jag har följt den plan som jag tyckt har passat mina hästar och den planen har gjort att jag varit nummer ett. Jag har ett par hästar nu som har potential att vinna de här klasserna, för i slutänden så är det så att om du vill vara nummer ett i världen så räcker det inte med att komma fyra eller femma. Man måste fortsätta att vinna eller komma tvåa. Nu har jag haft möjlighet att åka på flera tävlingar och tänka att jag ska försöka vinna. Ibland är man i en uppbyggnadsfas med hästarna och då kan man inte göra det, men det är därför som jag hela tiden bygger upp hästar långt underifrån.
Henrik arbetar fram en noggrann tävlingsplanering för ungefär ett halvår framöver åt gången.
– Men sedan skiftar den och anpassas efter hästarna hela tiden, förklarar han.
”Älskar det jag gör”
Att ständigt ligga på topp, vara fokuserad och målinriktad och se framåt, är en del av Henriks vardag.
– Jag älskar det jag håller på med, det ger mig energi och är något som jag ser positivt på. Jag tycker inte att det är jobbigt. Visst kan man bli trött i kroppen då jag börjar bli äldre, men mentalt sett är det något som sporrar mig varje dag och jag gillar det jag håller på med. Därför behöver jag inte så mycket tid för att ladda om.
Jag älskar det jag håller på med, det ger mig energi.
Både på tävling och i vardagen passar ryttaren på att inspireras av flera personer som kan hjälpa honom framåt.
– Jag letar alltid efter perfektion, den kommer man kanske aldrig att finna. Även om man är nummer ett är det ingen skillnad mot de andra ryttarna. När jag såg Steve Guerdat vinna en klass i Stuttgart häromveckan var det en stor inspiration för mig. Han red smartast, det såg enklast ut och han vann klassen. Sådant strävar jag efter och inspireras av och jag försöker också bli bättre. Det är väldigt kul och jag vill jobba vidare.
– Så som jag jobbar är att varje dag försöka bli bättre, utvecklas och se framsteg. Om var och en gör det så är vi en bra bit på vägen. Vi jobbar varje dag med att se till att hästarna ska må bra, det är ingen skillnad om vi är inne på banan eller hemma i stallet. För mig är det en självklarhet och jag tror att många som håller på med det här känner samma sak. Det handlar inte om att göra saker i sociala medier, utan det handlar om vad man gör, inte vad man säger. Jag kan ibland känna att man bör göra lite mer och prata lite mindre.
Deltagarlista
Arrangörens hemsida
Startlistor och resultat
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på