Dressyr, Ponny
13 februari 20:10
Ridsportplus

Hög klass på årets första obs-tävling

KlättringHon har siktet inställt på mästerskap och stortävlingar som Falsterbo och Friends, och Ellen Jakobsson såg till att ge sig själv en lysande start på tävlingsåret 2023 - i helgen vann hon högsta klassen under obs-tävlingarna hos Grevagårdens Ryttarförening.

Hög klass på årets första obs-tävling
Ellen Jakobsson och Jacobs Very Bright toppade FEI:s Mästerskapsprogram under obs-tävlingarna på Grevagården i helgen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För de ponnyekipage som är aktuella i de olika landslagstrupperna finns under första halvan av året fyra observationstävlingar, där landslagsledningen har chans att checka av form och status på de aktuella ekipagen. Det är även på dessa tävlingar som ekipagen behöver prestera för att kunna klättra uppåt på landslagsstegen.

När Grevagårdens Ryttarförening arrangerade årets första obs-tävling under helgen som gick, var det med välfyllda startfält. I lördagens utmaning, FEI:s Lagprogram, fanns hela 32 ekipage med. Här toppade Wilma Bornhager från Willands Ryttarförening i sadeln på Tackmann’s Hochgenuß (SH f -11, e Highway N-Llanarth Fire Flyer, uppf Hansen-Baig K. & G Nordland, äg Joakim Bornhager), med 72,2 procent.

Där bakom höll sig Djursholmsryttaren Ellen Jakobsson väl framme med Jacobs Very Bright (ASRP sto -10, e Verona’s Bo-Gi-Power Boy, uppf Ulrika Jacobs, äg Annika Medbo) och knep andraplatsen på 71,9 procent. När det sedan var dags för FEI:s Mästerskapsprogram på söndagen slog Ellen till med en rejäl putsning av sitt personbästa, när hon kammade hem hela 74,36 procent med det 13-åriga stoet.

– Det kändes riktigt bra, som att vi var ett inne på banan, verkligen som ett ekipage, säger Ellen om sin seger, och konstaterar att vinterns träning gett resultat.

14-åriga Ellen Jakobsson är med i utmanartruppen med Jacobs Very Bright, efter en fin utveckling under förra året. I utvecklingstruppen har hon Duke of Diamond 2 (VPH val f -07, e Diamond-Anjershof Rocky, uppf Lenert Busch, äg Matilda Jakobsson & Anna Jakobsson), som också placerade sig i söndagens observationsklass.

Så hur är det att inleda året med en obs-tävling, känns det lite extra nervöst?
– Jag har tränat mycket på att hantera min nervositet, och även om jag var lite osäker på hur det skulle gå så kändes det som att alla nerver var på plats och mer hjälpte mig under tävlingsmomentet – att jag kämpade lite mer, berättar Ellen.

Låga förväntningar

Många ryttare tog chansen att visa upp sig på årets första obs-tävling, något som gjorde att Ellen Jakobsson kanske inte hade de största förhoppningarna på helgen.

– När jag såg startfältet så tänkte jag att vi satsar nog mest på att komma runt banan, särskilt med Bibbi (som stoet kallas) som vi har byggt om så mycket under vintern. När det sedan gick så pass bra så kom det lite som en chock, säger hon och skrattar.

Även om det genomgående blivit fina poäng på de tävlingar Ellen gjort sedan hon tog över det rödhåriga stoet hösten 2021, har det inte varit helt enkelt.
– Det har varit en väldigt lång väg med henne, även om vi fastnade för henne redan vid provridningen – hon hade så himla fina gångarter. Men vi såg också att det fanns mycket som behövde fixas, bakdelen behövde komma in under henne och hon behövde komma upp i formen bland annat.

Tillsammans med tränaren Cecilia Kristoffersen och storasyster Matilda Jakobsson satte Ellen igång att jobba med svagheterna, ett arbete som sedan bara har fortsatt.
– Den här vintern har vi inte fokuserat på att träna inför tävling utan bara på att hon ska bli starkare i sin kropp, menar Ellen.

När 2023 nu har börjat på bästa sätt hoppas Ellen att resultaten kan ta henne och Bibbi ett steg till.
– Vi ska självklart träna på och stärka henne ännu mer, men vi har satt SM som ett grundmål. Sedan finns Falsterbo, EM och Friends som stora mål, som alla drömmer om.

Ellen_matilda_duke
Ellen i sadeln på Duke of Diamond, tillsammans med storasyster Matilda Jakobsson som tränar dem ibland. Foto: Privat

Tror du att du kan ta ett kliv uppåt i landslaget under året?
– Det hoppas vi på, det är bara att fortsätta träna på så tror jag att det kan gå jättebra. Bibbi har väldigt fina gångarter överlag, med en stor och fin galopp. Det gäller bara att hon ska få med sig alla benen, det börjar hon få mer kontroll på nu.

Duke of Diamond 2, som är 16 år i år, går samma klasser som Jacobs Very Bright men får finna sig i att vara lite av en back up.
– Han har inte lika mycket gång som Bibbi, men han gör allt väldigt korrekt, det är där vi plockar våra poäng. Jag har haft honom i 2,5 år, när han kom så kunde han knappt fatta galopp eller gå på rakt spår. Så vi har arbetat upp honom bra tycker jag. Nu mår han bättre än någonsin, konstaterar Ellen Jakobsson.

Resultat Grevagården

Kriterier för landslagstrupperna i ungdomsdressyr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden