Sportnytt
19 november 2021 11:23
Ridsportplus

Högre instans kan inte ingripa mot elitryttaren

DisciplinärendeIdrottens regelverk kan inte användas för att bestraffa den elitryttare som i förhör har erkänt att han begått allvarliga kränkningar mot bland annat elever. Det konstaterar nu även Riksidrottsnämnden.

Högre instans kan inte ingripa mot elitryttaren
Riksidrottsnämnden konstaterar också att idrottens regelverk inte kan användas för att bestraffa elitryttaren. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Elitryttaren friades i somras från misstankarna om våldtäkt och våldtäkt mot barn. Domen är överklagad och tas upp i hovrätten under 2022.

  Men med förundersökningen och förhören i den som grund, där elitryttaren själv berättar om de händelser han anklagades för, valde Svenska Ridsportförbundet att göra en anmälan till ridsportens disciplinnämnd, DIN, för att kunna utdöma ett disciplinärt straff till elitryttaren.

  DIN konstaterade dock att det inte var görbart, eftersom preskriptionstiden när de senaste gärningarna begicks 2014 var fyra år.

  Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster var inte nöjd med det beskedet, och SvRF valde att begära en ny prövning av RIN, Riksidrottsnämnden.

  – Vi arbetar hårt för att alla ska känna sig trygga inom ridsporten och det är en stor besvikelse för oss att vår interna utredning inte lett till någon påföljd. Det som framkommit av handlingarna i det aktuella målet visar på ett helt oacceptabelt beteende, och genom att gå vidare till Riksidrottsnämnden vill vi understryka att det är regelverket som sätter stopp för oss i det här allvarliga fallet, sade han om överklagandet till högre instans.

  Och nu har även RIN kommit till samma slutsats. Det finns inte utrymme i idrottens stadgar för att utdöma bestraffningar för gärningar som är preskriberade, konstaterar RIN.

  En ändring av preskriptionstiden skedde 2019, men den var inte avsedd att ha retroaktiv verkan, skriver RIN också.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden