Sverige
29 september 2021 13:10

SvRF kan inte agera mot våldtäktsanklagade elitryttaren – skickar vidare till RIN

DisciplinärendeÄrendet gällande elitryttaren som har åtalats för ett fall av våldtäkt och två fall av våldtäkt mot barn går vidare till Riksidrottsnämnden. Efter utredning har Svenska Ridsportförbundet kommit fram till att det saknas verktyg för att vidta disciplinära åtgärder. Det meddelades under onsdagen.

SvRF kan inte agera mot våldtäktsanklagade elitryttaren – skickar vidare till RIN
En av nämndemännen i tingsrätten ansåg att elitryttaren borde fällas för våldtäkt mot barn i ett fall. Foto: Istock

Elitryttaren och tränaren som åtalats för ett fall av våldtäkt och två fall av våldtäkt mot barn friades av en oenig tingsrätt i augusti. Trots den friande domen beslutade Svenska Ridsportförbundet att mannen skulle utredas av både disciplinnämnden och juridiska utskottet. Detta mot bakgrund av den omfattande förundersökningen i målet, där ryttaren i förhör bland annat berättar om ett antal tillfällen där han har haft sex med elever till honom.

Nu är utredningen klar och utfallet blev något av ett antiklimax. Vid en digital pressträff på onsdagen meddelade Svenska Ridsportförbundet att man tar fallet vidare till Riksidrottsnämnden, RIN. Beslutet är fattat utifrån att det inte finns tillräckliga verktyg i Riksidrottsförbundets existerande regelverk för disciplinnämnden att agera. En springande punkt är att de gärningar som är i fokus är preskriberade.

Ur disciplinnämndens beslut:
”Då de anmälda gärningarna preskriberades i februari 2018 och var alltså preskriberade när de nya preskriptionsreglerna infördes i maj 2019 ogillar disciplinnämnden anmälan. Någon prövning i sak kan därför inte göras.”

Närvarande vid pressträffen var ordförande Ulf Brömster, generalsekreteraren Annika Tjernström och Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i disciplinnämnden.

Kort resumé av fallet

Det var i maj som elitryttaren och tränaren häktades misstänkt för sju fall av våldtäkt och två fall av våldtäkt mot barn. Efter en mycket omfattande förundersökning där totalt 30 vittnen hördes väcktes åtalet i mitten av juli. Då hade åklagaren begränsat åtalspunkterna till ett fall av våldtäkt och två fall av våldtäkt mot barn. Rättegången hölls bakom stängda dörrar och 14 vittnen hördes under rättegången. I början av augusti friades elitryttaren och tränaren av en oenig tingsrätt. Både åklagaren och de två målsäganden har därefter överklagat domen till hovrätten, som beviljat prövningstillstånd i fallet.

– Det här beteendet är absolut inget vi vill se inom svensk ridsport, sa Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster när beslutet om att utreda mannen meddelades.

Ulf Brömster är inte alls nöjd med utfallet av utredningen. I ett uttalande från Svenska Ridsportförbundet säger han:
– Vi arbetar hårt för att alla ska känna sig trygga inom ridsporten och det är en stor besvikelse för oss att vår interna utredning inte lett till någon påföljd. Det som framkommit av handlingarna i det aktuella målet visar på ett helt oacceptabelt beteende, och genom att gå vidare till Riksidrottsnämnden vill vi understryka att det är regelverket som sätter stopp för oss i det här allvarliga fallet.

– Trygghetsfrågor, och framförallt ungas trygghet, är jätteviktigt inom all idrott och det är därför av största vikt att regelverk och rutiner fångar detta. Vi vill nu få Riksidrottsförbundet att använda reglerna på ett annat sätt och går inte det så vill vi se en ändring av reglerna.

Disciplinnämndens beslut i dess helhet.
Svenska Ridsportförbundet – kommentar till disciplinnämndens beslut.

Texten uppdateras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden