Sverige
30 augusti 2021 14:39
Ridsportplus

Friande domen mot elitryttaren överklagas

VåldtäktsåtalBåde åklagaren och de två kvinnor som är målsägande har överklagat den friande domen mot en elitryttare och tränare. Han friades i tingsrätten från anklagelserna om våldtäkter.

Friande domen mot elitryttaren överklagas
Tingsrätten tog inte hänsyn till offrets utsatta position, skriver åklagaren i överklagandet. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Åklagaren Helena Lundgren begär att Svea hovrätt fäller elitryttaren för såväl våldtäkten som för de två fallen av våldtäkt mot barn, och dömer honom till fängelse.

När det gäller våldtäkten skriver hon i sitt överklagande att tingsrätten inte tillräckligt har beaktat hela den utsatthet som målsäganden befunnit sig i.
Hon skriver att mannen visste att den unga kvinnan periodvis mått dåligt, och att han även noterade vid gärningstillfället att hon var väldigt ledsen och upprörd.
Målsäganden hade vid händelsen sagt att hon inte ville att han skulle ligga i samma säng men han hade krupit ner ändå, och hon hade uttryckt att hon inte ville ha sex med mannen men han fortsatte ändå.

Hänvisar till att detaljer finns

När det gäller de två fallen av våldtäkt mot barn, där tingsrätten menade att det inte gick att slå fast exakt när dessa skulle ha ägt rum, skriver åklagaren att det finns tillräckligt med detaljer för att fastställa tidpunkterna, och att det därmed går att konstatera att det rör sig om våldtäkt mot barn.

Åklagaren hänvisar till samma bevisning som i tingsrätten.

Utsatta kvinnorna överklagar

Målsägandebiträdet Victoria Wennerlund har också överklagat den friande domen, på uppdrag av de två unga kvinnor som är målsägande i målet.

Även de begär att hovrätten dömer elitryttaren till fängelse för alla de gärningar som åtalet gäller.
Målsägandebiträdet vill lägga till en sak till bevisningen, ett intyg från en terapeut som är avsett att styrka åtalet och trovärdigheten hos den unga kvinna det handlar om i våldtäktsåtalet.

Elitryttaren är nu föremål för granskning hos såväl juridiska utskottet som disciplinnämnden inom Svenska Ridsportförbundet, utifrån vad som kommit fram, bland annat genom förhören med mannen, i förundersökningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden