Sverige
30 mars 12:43
Ridsportplus

Hon vill bli ordförande: ”Jag ser frustrationen och kraften i ridsporten”

Förbundsstämman”Jag ser frustrationen som finns i vår organisation, men också kraften. Vi vill alla samma sak, att ridsporten ska vara trygg, och jag ser en stark sammanhållning kring detta”.
Det säger Sandra Ruuda, som föreslås bli ny ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

Hon vill bli ordförande: ”Jag ser frustrationen och kraften i ridsporten”
Sandra Ruuda kan bli den första kvinnan som leder Svenska Ridsportförbundet. Foto: Malin Enestubbe

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon har en gedigen bakgrund inom ridsporten. Sandra Ruuda är utbildad ridlärare, SRL II, och har drivit ridskola. Hon har varit ordförande i Smålands Ridsportförbund, och hon har suttit i förbundsstyrelsen, först som ungdomsledamot och därefter som ledamot efter åren i Centrala ungdomssektionen.

Men det var några år sedan. 2011 lämnade hon förbundsstyrelsen.
− Mina kunskaper från de åren ger mig en god grund att stå på, men jag är också medveten om att ridsporten har utvecklats och förändrats på de här åren, säger hon.

En styrka att komma som ponnymamma och medlem

I dag är Sandra Ruuda ledarskapskonsult och företagare, samt ponnymamma med en dotter som tävlar fälttävlan. Hon rider också själv när tid ges.
− Jag representerar en stor del av vår målgrupp, och mammarollen kanske gör att just trygghetsfrågorna är oerhört angelägna för mig. Sedan tror jag att det är en styrka att jag kommer in som ponnymamma och medlem, och det är från det perspektivet jag har följt de senaste årens debatt.

Hur ser du på att kandidera till ordförande med tanke på det som skakat ridsporten de senaste åren?
− Jag känner mig trygg med mina erfarenheter och min bakgrund, och jag förstår vad jag ger mig in på. Hjärtat bankar för ridsporten och jag hoppas kunna bidra till ridsportens utveckling, och göra skillnad.
− Trygghetsfrågan är högaktuell, och jag är beredd att göra det som krävs för att ridsporten ska vara en trygg plats. Det arbetet är påbörjat, och nu ska jag lägga till mina styrkor i det.

Vilka styrkor har du?
− Mod. Jag vågar prata om svåra saker. Jag ser frustrationen som finns i vår organisation, men också kraften. Vi vill alla samma sak, att ridsporten ska vara trygg, och jag ser en stark sammanhållning kring detta.

Från ponnymamma till ordförandekandidat

Sandra Ruuda

Namn: Sandra Ruuda
Ålder: 48 år
Bor: I Gemla utanför Växjö
Hemmaklubb: Växjöortens Fältrittklubb
Familj: Man, en son på 16 år och en dotter på 11 år
Gör: Ledarskapskonsult, främst inriktad på coachning av chefer i näringslivet, samt arbetar med affärsutveckling
Bakgrund inom ridsporten: Ordförande i Sjövikens Ridklubb, ordförande i Smålands Ridsportförbund, ledamot i CUS och förbundsstyrelseledamot på ungdomsmandat, ledamot i SvRF:s förbundsstyrelse och i arbetsutskottet.
Lett organisationsutredningen inom SvRF 2009-2011. Utbildad ridlärare SRL II.
Aktuell som: Valberedningens förslag till ordförande i Svenska Ridsportförbundet, att väljas vid stämman 6 maj 2023.

Expandera

Om Sandra Ruuda väljs av stämman 6 maj blir det första gången sedan 1912, då Svenska Ridsportens Centralförbund bildades, som en kvinna axlar ordföranderollen.

Hur tänker du kring att du kan bli historisk?
− Att det är vad jag gör som är av betydelse, och att jag kan vara en dörröppnare för fler kvinnor, men jag ser på jämställdhet som något som gäller både kvinnor och män.

Tvekade du någon gång till att tacka ja?
− Nej. Jag vill bidra till att öka ridsportens attraktionskraft i samhället, och som det är nu står trygghetsfrågorna i vägen för det.
− Jag älskar de strategiska frågorna, och nu måste vi framtidssäkra ridsporten, ta en tydligare position i samhället och höras mer i debatten. Vi måste våga ta mer plats, för det är ridsporten värd.

Sandra Ruuda Med Ponnylag Från Växjöortens Frk Foto Daniel Enestubbe
Sandra Ruuda tillsammans med ponnylaget från Växjöortens FRK i div II 2020. Foto: Daniel Enestubbe

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden