Sportnytt
28 oktober 2020 15:19

Hopp-SM för ponny och children är igång – blir ingen extern publik

Hopp-SM 2020SM-ekipagen värmer som bäst upp på Grevagården utanför Skövde, där mästerskapet för ponny och children i hoppning just dragit igång. Tvärtom mot det skärpta läget i Skåne finns det i samband med SM-finalerna på söndag möjlighet att öppna upp för 300 åskådare. Men det blir det inte tal om.

Hopp-SM för ponny och children är igång – blir ingen extern publik
Förra årets bronsmedaljörer vid SM, Meja Wikström och Ambra, är på plats på Grevagården. Foto: Roland Thunholm

SM i hoppning för ponny och children samt SvRF ungponnyfinaler är i full gång på Grevagården utanför Skövde. Onsdagen startade med 5-åringarnas första omgång och avslutas med SM-ekipagens uppvärmningsklass. Dryga 320 uppstallade ponnyer och hästar ska nu tävla  fram till och med söndag, då SM-finalerna avgörs.

Arrangör är Trollhättans Sportryttare, som har lagt ner mycket jobb för att kunna genomföra ett smittskyddssäkert mästerskap. Det skärpta läget i Skåne och de nya restriktionerna för ponny-SM i dressyr i Helsingborg till trots, är känslan hos tävlingsorganisationen på Grevagården relativt lugn.
– Det är lite pyssel, men än så länge rullar det på väldigt bra, säger tävlingsledaren Therese Skogsberg.

Lösningen när det gäller uppstallningen, som torde vara den främsta flaskhalsen, är att ha många olika stall.
– Hästarna står i varje box, men det är få i varje avdelning. Det är också olika ingångar, säger Therese Skogsberg.

”Folk spritar sig för fullt”

Trollhättans Sportryttare har även lyckats få till smittskyddssäkra samkväm för ryttarna. Något som testades under tisdagskvällen då det var ett ryttarmingel i flera olika sittningar.
– Folk tar verkligen ansvar och spritar sig för fullt när de går in i restaurangen. De tar det verkligen på allvar, utan att man behöver säga något, säger Ulrika Hernvall som är funktionär på restaurangsidan.

Tillgången till banan liksom publikläktaren regleras av vakter. När det gäller bangången slussas 25 ryttare med max en medhjälpare var in på banan. Grupper om 25 ryttare plus max en medhjälpare får vänta längs ena kortsidan för att undvika köer, berättar Therese Skogsberg.

På läktaren får endast ryttare vistas om 50 stycken åt gången. Medhjälpare får endast närvara i samband med att respektive ekipage är på banan.
– Vi använder ett framhoppningsblock, där vi vänder blad så att vi hela tiden håller koll på hur många som är på läktaren, berättar Therese Skogsberg.

Söndagens SM-finaler sammanfaller med att maxtaket vid allmänna sammankomster höjs från 50 till 300 personer, men att öppna upp för extern publik är inte aktuellt, menar Therese Skogsberg.
– Ska man hålla avstånd så får det inte plats mer än kanske 100 personer. Eventuellt kan det bli aktuellt att dela av läktaren i två zoner med varsin ingång, men då har vi kommit fram till att det räcker med de ryttare som är på plats. Allt kan dessutom ses live på Equisport.

Start- och resultatlistor ponny-SM i hoppning.

Equisport sänder live här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden