Hoppning
31 oktober 2023 11:54

Hoppryttare avstängd efter dopning under VM i Herning

InternationelltFörra årets VM i hoppning har fått ett efterspel i form av ett dopningsfall bland ryttarna. Det handlar om en argentinsk ryttare som nu stängs av ända fram till april 2025.

Hoppryttare avstängd efter dopning under VM i Herning
Det var i samband med VM i hoppning i danska Herning förra året som dopningsprovet togs. Foto: Roland Thunholm

Det är Internationella Ridsportförbundets tribunal som meddelar beslutet om avstängning för en ryttare som har brutit mot dopningsreglementet för idrottare.

Det var i samband med VM i hoppning i Herning förra året som Argentinas hoppryttare Fabian Sejanes lämnade ett positivt dopningsprov.

Provet innehöll den urindrivande substansen Hydrochlorothiazide och substansen Chloraminophenamide, två substanser som är förbjudna för idrottare både under tävling och träning.

Receptbelagd medicin

Ryttaren har under utredningsprocessen sagt att han har fått i sig substanserna när han har tagit medicin för att behandla en kronisk åkomma. Han har dock inte rapporterat detta till FEI och i samband med utredningen har han ansökt om retroaktivt tillstånd för att använda medicinen vilket han har nekats.

Han har också visat medicinska dokument som styrker att han har tagit den aktuella, receptbelagda medicinen i flera år.

FEI:s tribunal godtar ryttarens förklaring om hur han har fått i sig de förbjudna substanserna och skriver i sitt beslut att hans användande av medicinen i sig inte är det stora problemet här. I stället handlar det om att han inte har hanterat sin medicinering korrekt gentemot internationella och nationella dopningsreglementen. Tribunalen tycker att det är besvärande för ryttaren, som har tävlat internationellt i många år och ridit såväl OS som VM, att han inte har tagit till sig bestämmelserna och ansökt om godkännande av sin medicin.

Avstängning och böter

Fabian Sejanes stängs nu av från alla tävlingar som arrangeras av FEI och/eller olika nationella förbund i 18 månader. Han får dock delta på anti-dopningsaktiviteter. Avstängningen gäller fram till och med den 26 april 2025. Ryttaren ska också betala ungefär 33 000 kronor i böter till FEI, samt ungefär 16 000 kronor i ersättning för FEI:s kostnader i samband med hanteringen av fallet.

Beslutet går att överklaga till Idrottens Skiljedomstol, CAS, inom tre veckor.

Hela beslutet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden