Sverige
13 november 18:31
Ridsportplus

Hovrätten gav köpare rätt – säljare ska betala över 800 000

HovrättsdomEfter att tingsrätten gett en säljare rätt i en tvist om en såld häst med röntgenförändringar, river nu Svea hovrätt upp domen och konstaterar att säljaren ska ses som näringsidkare - något som resulterade i en fällande dom.

Hovrätten gav köpare rätt – säljare ska betala över 800 000
Hästen köptes som en snäll hobbyhäst, men visade sig vara svårhanterad. Bilden är tagen i annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fallet rör en häst som annonserades ut till försäljning för 120 000 kronor 2019. Köparen, en kvinna som ridit som ung men som nu ville ta upp intresset igen, svarade på annonsen, där hästen beskrevs som ”en riktig gentleman, underbar att hantera och rida samt jättesnäll och trevlig”.

Den kvinnliga säljaren menade att hon bedrev verksamhet som enskild firma, med fokus på utbildning och träning av ryttare och hästar – inte försäljning, vilket gjorde att hon sålde hästen som privatperson.

Vid provridningen upplevde köparen att hästen, som tävlat i lätta klasser i hoppning och dressyr, var lite stark. Köpet genomfördes dock efter en besiktning, där köparen först fick ta del av röntgenbilder men inget nytt röntgenutlåtande. Kvinnan fick hem hästen i mitten av oktober 2019, men redan vid ankomsten var hästen oerhört stressad.

När röntgenutlåtandet kom och kvinnan skulle försäkra in hästen i annat försäkringsbolag än tidigare, visade det sig att hästen hade flera allvarliga röntgenförändringar – bland annat spatt, hovbroskförbening och pålagringar. Detta, samt att hästen var mycket svårhanterad, fick köparen att tre veckor efter köpet kontakta säljaren för att häva köpet.

Tingsrätten såg säljaren som privatperson

När fallet togs upp i tingsrätten ville köparen reklamera hästen och menade att säljaren borde ses som näringsidkare, vilket skulle resultera i att tvisten föll under konsumentköplagen. Kvinnan anförde att hästen förutom röntgenförändringarna vid köpet också hade lynnesfel och visade hälta/rörelsestörning – något som säljaren bestred.

Tingsrätten kom i sin dom i mars 2022 fram till att säljaren inte bedrev verksamhet med fokus på att sälja hästar, vilket gjorde att de ogillade köparens yrkanden. Därmed ansåg rätten att köplagen skulle gälla, vilket gjorde att parternas köpekontrakt blev bindande – där stod att hästen ”överlåts i befintligt skick med total friskrivning från alla synliga och dolda fel”.

Överklagade till hovrätten

Köparen blev i tingsrätten skyldig att betala säljarens rättegångskostnader på 250 000 kronor, men kvinnan valde att överklaga domen. Ett och ett halvt år senare har nu Svea hovrätt kommit med sitt beslut i fallet, där de helt går emot tingsrättens dom.

De anser att det är fastslaget att säljaren ”måste anses ha bedrivit näringsverksamhet också beträffande försäljning av hästar” och därför ska ses som näringsidkare i konsumentköplagens mening.

I domen står att läsa att köparen tidigt beskrev sig som nybörjare som hästägare, och att hon ”inte var något proffs”. Säljaren rekommenderade trots detta till köp av valacken, som redan från ankomsten var mycket svårhanterad.

”Hotfull och aggressiv”

Equiterapeut, kiropraktor, veterinär och hovslagare som alla har träffat hästen vid flera tillfällen under tiden hos köparen har uttalat sig om valacken som en stressad, rädd och hotfull häst – flera av dem har inte kunnat utföra sina behandlingar då hästen varit aggressiv och sparkat åt dem vid flera tillfällen.

I sin dom skriver hovrätten att hästens beteende inte haft med köparens orutin att göra – ”även personer med omfattande hästvana och personer som arbetar professionellt med hästar på flera olika sätt” har upplevt hästen som opålitlig och farlig och inte lämplig som allroundhäst.

Enligt konsumentköplagen får köparen häva köpet, ”om felet är av väsentlig
betydelse” – något hovrätten konstaterat gäller i detta fall. De dömer därför säljaren att betala tillbaka de 120 000 kronor som köparen gett för hästen, samt ett skadestånd på cirka 380 000 kronor för de utlägg köparen haft för hästen under de fyra år hon haft den.

Säljaren ska även ersätta köparen för hennes rättegångskostnader i både tingsrätten och hovrätten, vilket tillsammans gör cirka 425 000 kronor. Totalt blir säljaren, som nu får tillbaka hästen, skyldig över 800 000 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden