Hästägartips
14 augusti 2021 10:20
Ridsportplus

Hovslagaren om vikten av bra hovar

StafettpinnenStafettpinnen är serien där en ridsportprofil svarar på aktuella frågor. Den här gången har turen kommit till hovslagaren Håkan Eriksson, vars familj även föder upp hopphästar.

Hovslagaren om vikten av bra hovar
Hovslagaren Håkan Eriksson svarar på aktuella frågor.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I vår serie Stafettpinnen skickade veterinären Chris Armstrong i förra numret pinnen vidare till hovslagaren Håkan Eriksson.

”No foot, no horse”, är det här gamla ordspråket lika relevant i dag som det var för många år sen, framför allt med hänsyn till den moderna tävlingshästen?
– Ja, det är väldigt viktigt att hästen har bra hovar, både att de är rätt byggda men också hela. Är de trasiga går hästen inte att använda. Framför allt i början är det viktigt att få det rätt, på fölet. Redan när det är några dagar bör en hovslagare åtminstone se bilder på benstället, sen ska fölet verkas var sjätte vecka.

Vad har du för tips till någon som funderar på att skaffa sitt första avelssto?
 – Försök få tag på ett sto som gått de högre klasserna själv, då har du en bra start. Bästa sättet att lyckas med det är genom kontakter.

Vad ska man tänka på när man påbörjar resan som uppfödare?
– Att ha bra kontakt med någon som fött upp hästar länge och kan hjälpa till med vilken hingst man ska betäcka med. Du måste ha bra marker och bra foder, och eftersom du föder upp i Sverige måste du ha bra med pengar på kontot också, då vår stallperiod gör det dyrare att föda upp hästar här än i många andra länder. Sälj gärna föl. Men om du tror riktigt mycket på en häst ska du behålla den, för då kan du få mer betalt längre fram.

Vem skickar du stafettpinnen vidare till?
– Till veterinären Helena Hugoson-Feldt.

Fakta

Håkan Eriksson

  • Namn: Håkan Eriksson.
  • Bor: Älvängen, 4 mil norr om Göteborg.
  • Gör: Hovslagare och familjen föder upp hopphästar, bl a nygodkände Hotlix.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden